top of page

Udeležba študija v živo pod pogojem PCT

Trenutno veljavni ukrepi zahtevajo izpolnjevanje pogoja PCT za udeležbo v študijskem procesu s fizično prisotnostjo, študentom je omogočeno tudi samotestiranje z do 5 brezplačnimi testi mesečno, ki jih dobijo v lekarni. Študentom in dijakom, ki opravljajo študentsko delo ali praktično izobraževanje izpolnjevanje pogoja urejajo tisti deli odloka, ki se nanašajo na opravljanje dela.

Vir slike: Unsplash


Študentom omogočeno brezplačno samotestiranje na domu


Nov odlok prinaša nove bolj ali manj nezaželene spremembe, ki se jim bomo morali prilagoditi z namenom, da pomagamo zajeziti širjenje četrtega vala koronavirusa. Študenti bodo za ta namen imeli možnost uporabe HAG testov za samotestiranje, ki ga morajo enkrat tedensko izvajati v domačem okolju. Zanje bo z osebnim dokumentom in potrdilom o vpisu na voljo po 5 brezplačnih testov za samotestiranje mesečno. Študentov, ki izpolnjujejo katerega od ostalih pogojev, torej tistih, ki jim še velja potrdilo o cepljenju ali prebolelosti, ukrep k samotestiranju ne zavezuje.


Pazljivo pri opravljanju študentskega oz. dijaškega dela


Vsako delo, ki se opravlja v enakem okolju in pod enakimi pogoji, pod katerimi odlok pokriva pogoje za izvajanje dela, za študente velja enako kot za zaposlene po pogodbi o delovnem razmerju ali drugi ureditvi zaposlitve. Sicer študentje lahko za samotestiranje pri delodajalcu prav tako uporabljajo brezplačne teste, a pod nadzorom delodajalca, kot velja za ostale zaposlene. Brezplačni testi so sicer primarno namenjeni samotestiranju za udeležbo pri študijskem procesu, zato mora tudi študentom delodajalec omogočiti testiranje, če ne izpolnjujejo pogojev P ali C.


Še vedno na svoje zdravje pazimo predvsem sami


Pomembno je, da pogoje PCT izpolnjujemo, tudi če nas ne preverjajo drugi. Še bolj pa je pomembno, da pazimo na svoje zdravje. V primeru, da zaznamo simptome, ki bi lahko pomenili okužbo s COVID-19, se držimo preventivnih ukrepov, za posvet pokličimo zdravnika in raje ostanimo doma ter študijski proces spremljajmo na daljavo.


Vira:Informacije so povzete po drugih vsebinah, dostopnih na spletu. Za veljavne ukrepe spremljajte objave v Uradnem listu Republike Slovenije.

Comments


bottom of page