top of page

Ukrepi so udarili tudi študente, zato upamo na izpolnitev dopolnitve predlogov

Skoraj mesec je že naokoli in če so v prvih tednih panike osebne stiske študente težile predvsem zaradi pričakovanj, kaj še bo, so se pričakovanja sedaj že začela izpolnjevati. Stroški študentov ostajajo, sredstev zmanjkuje. Tudi če je komu uspelo prihraniti kakšen evro, pred sedanjo situacijo, je ta zelo verjetno že pošel. SOŠ opozarja, da smo tudi študenti v krizi. Finančni, ki pa za mnoge postaja tudi duševna.

Vir slike: Unsplash

Posledice epidemije se bodo poznale še dolgo. Tako v gospodarstvu, kot v javni sferi, da ne govorimo o kulturi, ki pri nas itak stalno umira (a ji po nekem čudežu na srečo le uspe preživeti in ohranjati svoje vsebinsko bogastvo). Ja, tudi med študenti. Če je nekoč biti študent pomenilo imeti nore ugodnosti (subvencionirano bivanje, prehrana, prevoz …), v zadnjem mesecu pomeni predvsem skrbi. Skrbi za tiste, ki delamo, da se prebijemo skozi študijska leta.

Predvsem na te opozarja tudi ŠOS, ki je ponovno podala svoj poziv na MDDSZ. Oprla se je na “sporočila študentov, ki so se v preteklih tednih množično obračali na ŠOS s svojimi osebnimi zgodbami in predlogi dopolnitev omenjenega zakona” (ŠOS, 2020).

Če bodo predlogi v celoti upoštevani, si lahko študenti z naslednjim paketom ukrepov obetamo malo več podpore, kot smo je prejeli s prvim. Gre za predloge, osnovane na dejanskih podatkih o življenjskih okoliščinah študentov. Za nov paket je ŠOS na MDDSZ podala dopolnitev ukrepov za študente, ki zajema:

1) nadomestilo tistim, ki so v preteklih 12 mesecih opravljali študentsko delo, 2) dodatno podporo tistim, ki delo še vedno opravljajo in so pri njem izpostavljeni (kot npr. v zdravstvu, trgovinah itd.), 3) razširitev dodatka na vse študente, ki so upravičeni do socialnih pravic (ne samo do rednih) in za vse mesece trajanja epidemije, 4) zamrznitev najemnin ali dodatek za študente, ki ne živijo v ŠD, 5) izredna dodatna pomoč študentskim družinam in študentom s posebnimi potrebami, 6) več predlogov na temo študentske prehrane, med drugim tudi omogočenje dostave več ponudnikom, študentom pa ali koriščenje več subvencij dnevno ter prenašanje subvencij za več kot dva meseca naprej, 7) povračilo stroškov tistim, ki so že kupili vozovnice JPP za marec ali daljše obdobje v času trajanja epidemije.

コメント


bottom of page