top of page

V letu 2020 se zaobljubimo človečnosti

Okrogla letnica, v katero smo vstopili, ne prinaša le novega leta, ampak tudi novo desetletje. 2020, prestopno leto, ki nam bo vrnilo po 4 izgubljene ure preteklih treh, s sabo nosi posebno vzdušje, ki se ga čedalje bolj zavedamo. Leto 2020 naj bo namenjeno predvsem človečnosti, ki nas lahko za trenutek povleče iz kapitalističnega primeža, v katerem smo, tudi s pomočjo digitalizacije, postali že pravi mali robotki. Kaj ni že čas, da se obrnemo nazaj k sebi, sočloveku in si letos izberemo zaobljubo ali dve, ki lahko doprinese k bolj humanemu svetu.

Vir slike: Unsplash, avtor: Jamie Street

Božično-novoletni prazniki, ki smo jih doživeli v zadnjih dveh tednih, so nam dali vsaj malo dihati. Razporeditev dela prostih dni je marsikoga obdarila z daljšimi počitnicami ali kolektivnim dopustom, skratka z daljšim obdobjem prostega časa, v katerem smo se imeli možnost ustaviti vsaj za trenutek. Morda nam je to tudi uspelo in smo lahko preverili, kaj je tisto, kar nam v življenju resnično nekaj pomeni, a v tem vsakdanjem vrvežu kar polzi med prsti naših rok. Tudi mi smo se zazrli vase in kot v dobro družbe delujemo v KŠOC-u, našli načine, da v dobro družbe delujemo tudi zasebno. Ideje smo združili v 10 zaobljub, ki jim lahko sledite tudi vi.

10 idej za zaobljube, ki nam bodo pomagale “re-humanizirati” svet

1. Poiščimo tiste ljudi, ki jih želitmo v tem letu v živo srečati vsaj enkrat. Pokličimo jih in se dogovorimo za srečanje čim prej, telefone pa pri tem pustimo doma.

2. Prisluhnimo tistim, ki jim redko kdo prisluhne. Starejšim, brezdomnim ali drugače marginaliziranim. Obiščimo jih vsaj enkrat v tem letu in jim namenimo čas, ki bo obogatil njihovo, pa tudi naše življenje.

3. Če smo bolj naklonjeni pasji ali mačji družbi, pa se včlanimo v kakšno društvo ali zavetišče, kjer lahko postanemo sprehajalci ali skrbniki.

4. Za vsako novo oblačilo ali vsak nov par obutve enega starega podarimo tistim, ki nimajo te sreče, da bi si jih privoščili sami.

5. Ko nas sošolec ali sošolka prosi, če lahko skopira zapiske, jih posodimo. Saj ne tekmujemo za ocene, vsi bi radi samo prišli “skozi” študij in odprli svojo pot v svet.

6. Ob srečanju znanca na cesti ne pozdravljajmo zgolj iz vzgiba občutka pomembnosti, ker nekoga poznamo ali ker se to spodobi. Ustavimo se, spregovorimo besedo ali dve.

7. Preberimo kakovostno knjigo, ki ni vključena v študijsko literaturo. Če jo kupimo, pa jo tudi zamenjajmo ali podarimo.

8. Naj naše obljube ne bodo prazne. To ne pomeni le, da izpolnimo, kar rečemo, ampak tudi, da znamo presoditi, kdaj bomo lahko za svojimi besedami stali tudi z dejanji.

9. Vsaj enkrat poskusimo in se ustavimo, ko imamo občutek, da se res ne smemo. Seveda ne mislimo na avtocesti, ko se druga vozila premikajo s hitrostjo nad 100 km/h. Mislimo v življenju, ko nas čaka 20 opravkov, mi pa vseeno v miru spijemo tisto kavo s prijatelji. Kdo ve, opravki morda čez kakšno uro niti ne bodo več tako pomembni.

10. Naredimo nekaj, kar nas spominja na otroštvo. Glavni izziv pri tem naj bo, da za to ne potrebujemo denarja ali drugih materialnih dobrin. Najbolje, da se spomnimo na nekaj, kar nas lahko popelje tudi v naravo.

Upamo, da ste med našimi 10 predlogi našli kakšno idejo za lastno novoletno zaobljubo. Vsekakor pa verjamemo, da je čas, da se tehtnica prevesi v korist družbe in da bo do konca tega čarobnega dvajset-dvajset več ljudi na svetu imelo več od življenja. Pa srečno!

Comments


bottom of page