top of page

V novo šolsko leto za zdaj še brez ukrepov

Današnje medijsko poročanje so preplavile informacije o predvidenih ukrepih in priporočilih za omejevanje širjenja koronavirusa v novem šolskem oziroma študijskem letu. Tudi mi se pridružujemo povzetkom, ki za zdaj kažejo na dosti bolj omiljen pristop kot smo mu bili priča prejšnji dve leti.

Vir slike: Unsplash


Več kot pol poletnih šolskih počitnic je že mimo in, čeprav se študijsko začne šele oktobra, se tudi mnogi študenti počasi pripravljamo na jesenske roke. Delovna skupina za področje vzgoje in izobraževanja, ki deluje v sklopu NIJZ, se je soglasno strinjala s sprejemom 13 članov iz vzgojno-izobraževalnih institucij, skupaj pa so pretehtali še strokovna priporočila.


Scenarij A pomeni samo priporočila


Trenutno je pri nas prisotna različica koronavirusa, ki se hitro širi, a v večini primerov poteka lažje in ne zahteva bolnišničnega zdravljenja. Prav slednje pa je bistven parameter, ki bo pretehtal v smer morebitnih novih ukrepov. Trenutno ni predviden noben, je pa na konferenci vodja delovne skupine navedla dve bistveni priporočili, ki bi širjenje virusa omejili.


Prvo priporočilo se nanaša na same učence, dijake in študente ter zaposlene v osnovnem, srednjem in visokem šolstvu. Samotestiranje ne bi več potekalo v šolah, saj je bolj smiselno, da se v primeru možnosti okužbe izvede že v domačem okolju, preden oseba pride v stik s sošolci oziroma soštudenti. Priporoča se tako osebi s simptomi in v primeru potrjene okužbe vsem, ki so bili s to osebo v stiku. Izjema so učenci in dijaki s posebnimi potrebami, ki se jim mora zagotoviti tudi možnost testiranja v samih vzgojno-izobraževalnih zavodih. Za vrtčevske otroke se samotestiranja ne predvideva brez predhodnega posveta s pediatrom oziroma osebnim zdravnikom.


Če bi se število okuženih s težjim potekom bolezni v Sloveniji povečalo in bi to zahtevalo več bolnišničnih postelj, se bodo prilagodila tudi priporočila oz. ukrepi. Lahko da bomo obdobno samotestiranje na domu opravljati vsi udeleženci v šolskih in študijskih procesih, še vedno pa bo odgovornost na vsakem posamezniku.


Več informacij o samotestiranju najdete na portalu NIJZ.


Pomembno tudi prezračevanje, mask se ne predvideva


Drugo, splošno priporočilo, na katerega stroka opozarja že ves čas, je redno zračenje prostorov. Potrebno ga je izvajati skozi urejeno prisilno prezračevanje s klimatskimi napravami, ki to omogočajo ali naravno prezračevanje, ki ga zagotovimo s pravilnim odpiranje oken in vrat, ki omogoči učinkovito “menjavo” zraka v prostoru s svežim zrakom od zunaj. Po zadnjih informacijah v delovni skupini o maskah niso razpravljali in tudi usmeritev glede nošenja le-teh v vzgoji in izobraževanju za zdaj ni.
Comentarios


bottom of page