top of page

Varni na smučišču po pravilih FIS

Naše naslednje smučarsko druženje se bliža. Veselje, sonce, hitrost, sneg, užitek, trening in še marsikaj asociiramo s tem prijetnim, a zahtevnim zimskim športom. Mnogi smučamo že od nekdaj, zato se niti ne vprašamo, ali to počnemo dovolj varno - itak obvladamo! Morda pa je včasih le smiselno preveriti, če smo poskrbeli za varnost, ta pomemben aspekt vsakega športa.

Že zadnjič smo pisali, kako zdrav šport je smučanje. A ne, če ogrožamo druge ali se celo poškodujemo. Da bi to preprečili v kar se da največji meri, za varnost na belih strminah obstajajo tudi pravila, ki jih predpisuje zveza FIS oz. Mednarodna smučarska zveza. Za kar najbolj prijetno in varno smuko smo se odločili, da jih na hitro obnovimo.

10 pravil varnega obnašanja za smučarje in deskarje, ki jih predpisuje zveza FIS

1. Spoštujmo druge, kar pomeni, da se obnašajmo na način, da jih ne ogrožamo.

2. Hitrost vedno prilagodimo lastnim sposobnostim, gneči na progi, vremenskim in drugim okoliščinam, ne glede na to ali smo na smučeh ali deski.

3. Vedno izbiramo smer, pri kateri smo pozorni in upoštevamo vse smučarje in deskarje pred nami.

4. Tisti, ki ga prehitevamo, mora vedno imeti dovolj prostora za kakršenkoli načrtovan ali nenačrtovan gib.

5. Kadar vstopamo, prečkamo ali se vzpenjamo po smučišču, moramo preveriti dogajanje na strmini tako višje kot nižje od sebe.

6. Vedno se poskušamo na vsak način izogniti ustavljanju na zoženih in nepreglednih delih proge. Če na takem mestu pademo, se moramo čimprej umakniti, če to le zmoremo.

7. Če smuči / desko snamemo in se navzgor ali navzdol po strmini odpravimo peš, počnemo to ob progi, ne na njej.

8. Spoštujemo vse označbe in signalizacije.

9. V primeru nesreče smo vedno obvezani pomagati ponesrečencem.

10. Če se pripeti neljubi dogodek, vsi udeleženi ali očividci izmenjajo osebne podatke, pa če so bili za nesrečo krivi ali ne.

Tako, sedaj ko smo obnovili 10 pravil FIS za varen spust po beli strmini, se lahko varno odpravimo na naš nov skupen smučarsko-deskarski podvig v soboto, 3. 3., v Katschberg. Za člane KŠOC cena 40 € in vključuje smučarsko karto, prevoz ter dobrodošlico. Sneg bo, zabava tudi, zato ne smeš manjkati!

Comments


bottom of page