top of page

Varno domov z decembrske zabave

Zadnje čase se po medijih vrtijo razna sporočila vseslovenske kampanje Heroji furajo v pižamah. Kot pravi reklama, je lažje preboleti mamo v gostilni kot prometno nesrečo z zelo žalostnim izidom. In ker je prazničen čas res še posebej primeren za takšna opozorila, se mu pridružujemo tudi mi.

Varnost je vedno prva, pravijo. Pravijo pa tudi, da dokler se nam ne zgodi nesreča, niti ne vemo, kakšno srečo imamo. Zato se premalokrat zavedamo nevarnosti, ki preti na nas v na videz čisto nedolžnih situacijah. Kaj šele, da bi jo predvideli dovolj dobro, da bi se ji utegnili izogniti.

Alkohol nas dela pogumnejše, kot smo v resnici

Praznični dnevi prinašajo večje količine opojnih substanc, mraz pa nam prikriva razsežnosti njihovih posledic. Dostikrat se niti ne zavemo, koliko smo spili, dokler ne pridemo na toplo in nam naenkrat ne postane neizmerno slabo! Kajti prej nas je mraz še držal budne in prisebne, nihče pa ne ve, kaj se bo zgodilo, ko bomo sedli za volan in prižgali gretje. Zato bodimo previdni in dobro “preštejmo”, če res nismo spili malce preveč. No, še bolje pa je, da se že v naprej odločimo, da se ven odpravimo s taksijem, javnim prevozom ali pa, če smo dovolj blizu, kar peš.

Kot pravi v uvodu omenjena kampanja, pa nam tu lahko zelo prav pridejo tudi kakšni heroji v pižamah, ki so za nas pripravljeni sredi noči vstati iz postelje, sesti v avto in nas priti pobrat. Hvaležno izkoristimo njihovo dobro voljo in se izognimo nevarnosti vožnje pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih sredstev.

Sneg je čudovit zimski dodatek, ki skriva kar nekaj nevarnosti

Če je ravno snežilo ali pa če naše ulice še prekriva debela bela odeja, potem moramo vedeti, da se podobna debelina snega nahaja tudi na strehah. Zato se izogibajmo hoji pod napušči. Tudi če se sneg že tali, zna biti še bolj nevaren, saj lahko na mestu, kjer odteka, nastanejo ledene zaplate, na katerih nas kaj hitro spodnese.

Pozorni moramo biti tudi na kopice snega. Te so lahko precej zbite in skrivajo velike in ostre kose ledu. Nikar se ne potiskajmo ali skačimo vanje.

Če se da, se cest izognimo v celoti

Ne le alkohol, tudi sneg je lahko na cesti velika ovira. Peljati se utrujeni domov z zabave, tudi če nič ne spijemo, se zna izkazati kot zelo naporno. Najsibo zaradi intenzivnega sneženja in pobeljene ceste, na kateri avto kar malo zanaša, zaradi sledenja plugu ali pa zatika na neočiščenem izvozu, eno-urna vožnja se lahko kaj hitro prevesi v tri- ali več-urno. Zato, če se le da, najdimo prenočišče kar v sklopu zabave. Sploh če gremo na žurko v kakšen oddaljen kraj ali kam višje, v kakšno kočo.

V glavnem, žurajmo po pameti, tudi če je veseli december. Vedno se splača imeti s sabo tudi kakšnega bolj resnega treznega prijatelja, ki bo nas pripravljen spraviti k sebi, če se preveč pregrešimo. Pazimo nase in na svoje bližnje, še posebej med vikendi in v tednu med božičem in novim letom, ko so lokali, ulice in ceste najbolj zasičene in se nam največ dogaja.

Vrhunec vsega skupaj pa se seveda zgodi za novo leto. Da boste varni takrat, se nam pridružite v Bratislavi in v 2018 vstopite v enem kosu ter nasmejani. :)

Comments


bottom of page