top of page

Velik delež slovenske mladine še vedno živi pri starših

Mnogi mladi naše generacije še vedno ostajamo doma, pravijo raziskave. Tudi po zaključku študija. Viri razlagajo, da smo prav slovenski tamladi največji zapečkarji. Razlog bi naj bilo pomanjkanje zaposlitev za našo generacijo in posledična prihodkovna podhranjenost na nivoju posameznika. Kako zatečeno pa je v resnici bivanjsko stanje mladih Slovencev in Slovenk?

Pa začnimo kar s fakti. Zemljevid deleža mladih med 25 in 34 let v EU, stanujočih pri starših, iz leta 2015 prikazuje nič kaj laskajočo sliko za slovensko mladino … Statistični podatki pravijo, da sicer še držimo glavo nad mejo 50 %, ampak pri 43 % se tudi to ne zdi več tako optimističen podatek. Kaj šele, ko si ogledamo podatke OECD iz leta 2016, ki pravijo, da slovenska mladina do 29 let pri primarni družini biva kar v 76,4 %.

Na prvi pogled je videti, da smo se precej navadili na udobje in varnost domače strehe in oskrbe. Po drugi strani pa - če dobro premislimo - ali sploh imamo realne možnosti, da se vržemo iz domačega gnezda, ne da bi si pri tem zdrobili kljun in peruti?

Pomanjkanje rednega prihodka glavni razlog, da velik delež slovenske mladine še vedno živi pri starših

Razni prispevki s celega sveta povezujejo velik delež mladih, živečih pri starših, prav s finančno neodvisnostjo. Tudi sami verjamemo, da se mladi za bivanje doma v večjem delu ne odločamo po svoji volji. Obdobje oteženega iskanja kakovostnih zaposlitev s socialno varnostjo in zadovoljivo plačo je namreč tudi prineslo svoje posledice. Ali smo sami tisti, ki nam ne znese, da bi šli po svoje ali pa finančnega zalogaja mesečnih stroškov ne zmorejo naši starši, zato raje ostajamo v skupnem gospodinjstvu in si pomagamo po najboljših močeh.

Stanovanja, namenjena mladim, niso kaj dosti cenejša od komercialnih, čas študija podaljšujemo, kolikor lahko, resna zaposlitev pa je brez kakšne pomoči evropskega razpisa te dni že skoraj utopija. Kako torej zbrati tistih 300-500 evrov mesečno za najemnino ali kredit, s katerim bi si lahko privoščili lastno stanovanje?

Če pa zadevo malce obrnemo in pogledamo z drugega zornega kota, lahko rečemo da so bili že hujši časi, pa so se naši predhodniki le uspeli nekako postaviti na svoje noge. Morda pa denar res ni problem in smo res samo razvajeni. Morda res nimamo več tistih klasičnih vrednot po ustvarjanju lastnega doma in družine in raje potujemo ter se zabavamo, pri tem pa pozabljamo na svoje odgovornosti do družbe.

Kaj pa ti praviš, kaj je razlog, da mladi Slovenci ne gremo na svoje? So naši starši morda res gradili prevelike hiše in bi bilo nesmiselno oditi? Ali pa dejansko že smo odseljeni, a se nam ne da zamenjati stalnega naslova? Verjetno je vse od naštetega vsaj malo res. V kolikišni meri in kaj lahko storimo, da bo bolje, pa presodimo sami.

Kommentare


bottom of page