top of page

Vpogled v maturitetne pole za izboljšanje rezultata - splošna in poklicna matura

Tako za poklicno kot tudi splošno maturo lahko vpogled v maturitetne pole zahtevate najkasneje tri dni po objavi rezultatov. Vpogled v izpitno dokumentacijo poklicne mature opravite na šoli, svoje splošne maturitetne pole pa si ogledate na RIC-u v Ljubljani. Na podlagi vpogleda lahko napište ugovor na izračun ocene ali na oceno. Kakšna je razlika, med drugim opisujemo v nadaljevanju.

Vpogled v izpitno dokumentacijo poklicne mature

Vsi tisti, ki niste zadovoljni s svojimi rezultati poklicne mature, saj se vam zdi, da ste pisali bolje, kot pa so vam jo dejansko ocenili, danes še lahko oddate vlogo za vpogled v izpitno dokumentacijo za poklicno maturo. To pomeni, da si v primeru ugoditve lahko ogledate:

- izpitne pole,

- liste za odgovore,

- ocenjevalne liste,

- točkovnik z navodili za ocenjevanje in

- merila za pretvorbo točk v ocene.

Če pri vpogledu opazite, da ste kje bili ocenjeni slabše, kot predvidevajo navodila za ocenjevanje - seveda, do napak lahko vedno pride - morate oddati t. i. ugovor na oceno. Če so vam točke samo narobe sešteli, prepisali, ali dugače zabeležili, pa ugovor na način izračuna ocene. Svoj ugovor nato oddate najkasneje en dan po vpogledu v dokumentacijo, šola pa pri obravnavi odgovora izpelje ustrezne postopke. Odločitve, ki jih pristojni sprejmejo po ugovoru, so dokončne.

Vpogledi v izpitno dokumentacijo splošne mature

Naš koledar splošne in poklicne mature pravi, da boste splošni maturantje svoje rezultate lahko videli v ponedeljek, 10. 7. 2017. Držimo pesti, da bo za vas to srečen dan, vseeno pa si oglejmo, kako postopki potekajo v primeru vpogleda v splošno maturo (in morebitnega ugovora).

Splošno maturo ocenjujejo na RIC-u, kar pomeni, da tudi vpoglede opravite tam. Torej morate vlogo do 13. 7. 2017 priporočeno poslati na njihov naslov. Da bo vloga veljavna, morate navesti ime in priimek, stalno prebivališče, rojstni datum in predmete, pri katerih želite vpogled. Na vpogled lahko pošljete svojega pooblaščenca oziroma pridete z enim spremljevalcem.

Ogledi splošnih matur bodo potekali od 14. do 27. 7. 2017. Če najdete nepravilnosti, vložite ugovor najkasneje naslednji dan po vpogledu, kar pa stane 5,5 evra za en maturitetni predmet, v kolikor ugovarjate na način izračuna ocene in 30 evrov za en maturitetni predmet, če gre za ugovor na oceno. Pri prvem gre za "tehnično preverjanje"; ali so se točke ustrezno zabeležile, seštele, prepisale itd. in ga izvede kar RIC sam. Pri drugem pa gre za nekakšno "revizijo" ocene s strani izvedenca, ki pripravi tudi izvedensko mnenje. Podrobneje cene RIC obrazloži v tem dokumentu.

Čedalje bolj popularno je, da dijaki na ogled maturitetne pole s sabo pripeljejo plačanega strokovnjaka za predmet, ki ga gredo pogledat. Ta verjetno tudi ustrezno pripravi ugovor. Kar je malo nerodno, sploh če niste med najbolj premožnimi - a nikar ne skrbite, ugovor lahko vložite tudi sami, le držati se morate navodil Republiškega izpitnega centra.

Vsem, ki ste z rezultati mature zadovoljni, iskreno čestitamo, tistim, ki boste še poskusili pridobiti na oceni, pa želimo veliko uspeha.

Tags:

Comments


bottom of page