top of page

Vročinski val z nevarnimi temperaturami smo si (baje) zakuhali sami

Vročinski val je le ena od posledic našega brezskrbnega (ali celo brezsramnega?) ravnanja z naravo. Letos smo deležni že tretjega večjega napada vročine, pri čemer nas je prvi doletel že v juniju. Tako visoke temperature pa za nas in naše okolje niso nekaj običajnega, zato nas lahko tudi ogrožajo.

Ali ste vedeli, da naravovarstvene raziskovalne organizacije pravijo, da bomo z 2. avgustom 2017 z letošnjo porabo naravnih resursov že presegli količino, ki se lahko obnovi v enem letu? Če vas zanima več, preverite lojtrično oznako #EarthOvershootDay. Med drugimi so prav naši posegi v okolje tisti, ki povzročajo podnebne spremembe, te pa se odražajo v hudih snežnih zametih, obsežnih poplavah, pa tudi vročinskih valih. Čeprav Trump pravi drugače, večina strokovnjakov in splošne javnosti to korelacijo suvereno priznava in potrjuje.

Kaj pa ti praviš? So temperaturni ekstremi posledica našega neodgovornega ravnanja z naravo ali je to pač normalen cikel Zemlje in smo zgolj v naslednji vroči dobi? Kakorkoli že, posledice so tu. In dejstvo je, da so lahko tudi usodne.

Vročinski val z nevarnimi temperaturami ogroža življenja

Ko pomislimo na vročinski val, se spomnimo tistih najbolj žgočih temperatur, ki smo jih preživljali na dopustu pri naših južnih sosedih. Le da tu nimamo zraven prijetno hladnega morja, v katerega bi se potopili. Morda imamo kakšen bazen ali lavor, kot smo vam že priporočili julija po prvem hujšem vročevremenskem izpadu. Ne glede na to ali ga imamo ali ne, pa moramo biti pozorni na naslednje:

- Pazimo, da nam vročina ne “udari v glavo”, saj lahko povzroči slabost, glavobol, pa tudi omedlevico ali še kaj hujšega.

- Pijemo dovolj vode ali nesladkanih čajev - izogibamo se kavi, pekoči hrani in alkoholu - če športamo zunaj, to počnemo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer.

- Klime ne nastavljajmo več kot 8 stopinj pod zunanjo temperaturo, da naše telo ob spremembi ne doživi prevelikega šoka.

- Pazimo na svoje hišne ljubljenčke; ne puščamo jih na neposrednem soncu ali v avtu in skrbimo, da imajo ves čas dovolj vode (pa še njim nastavimo kak lavor, da se malo ohladijo).

- Majhni otroci in starejši so najbolj ogrožene skupine, enako tudi srčni bolniki, zato bodimo strpni in če vidimo koga v stiski, mu pomagajmo.

- Visoke temperature povzročajo tudi požare, kot smo jih tudi letos že videli v novicah iz tujine, zato pazljivo z ognjem, da takšnih dogodkov ne spodbudimo še dodatno!

- Posledica vročine so lahko vročinske nevihte, ki s sabo dostikrat prinesejo še kakšno neurje. Sicer je ohladitev po dežju prijetna, ni pa ravno fino, če nam strela ali veter na avto podre drevo.

Kako vroča prihodnost se nam obeta?

Pravijo, da če danes ne pričnemo resno jemati ukrepov za zmanjševanje toplogrednih plinov, bo vreme zadnjega tedna postalo normalno kar skozi celo poletje. No, takrat bomo tudi mi, študenti, ravno prav stari, da nas zaradi visokih temperatur doleti kak fršlok. Zato je mogoče čas, da o tem začnemo razmišljati že danes ...

Viri:

Commentaires


bottom of page