top of page

Vsaj danes brez plastične vrečke

Problematika odpadne embalaže je že splošno znana skrb med okoljevarstveniki. Seveda bi morala biti skrb vseh nas, kar opozarja tudi Mednarodni dan brez plastične vrečke, ki ga vsako leto obeležujemo 3. julija. Ozaveščanje o ponovni rabi, reciklaži ali sploh neuporabi takšne embalaže nam je že tako domače, da ga skoraj ne opazimo več. Kljub temu pa nove, bolj zelene, potrošniške navade počasi pronicajo v družbo razvitega sveta in se jih poslužuje čedalje več ne le posameznikov, temveč tudi predstavnikov gospodarstva.

Vir slike: Unsplash

Ali ste vedeli, da Slovenec/Slovenka na leto porabi med 130 in 150 plastičnih vrečk, ki običajno niso uporabljene več kot 30 minut? Ekologi brez meja pravijo tudi, da te iste vrečke v večini mečemo v mešane odpadke namesto v zabojnike za odpadno embalažo, kjer se, namesto, da bi šle v recilkažni postopek, “razgrajajo tudi do 1000 let”.

3. julija obeležujemo svetovni dan brez plastične vrečke

Na svetu bi naj vsako minuto uporabili milijon plastičnih vrečk, a vendar v državah, kjer je zavest o zmanjševanju odpadne embalaže večja, beležijo zavidljive rezultate. Kot navajajo Ekologi brez meja: “Danci in Finci v povprečju letno uporabijo le 4 plastične vrečke na posameznika letno, na Irskem pa je od leta 2002 poraba plastičnih vrečk za enkratno uporabo padla z 328 na osebo na leto na samo 18 - zmanjšanje za skoraj 95 %.” Spremeniti potrošniške navade in med ljudmi razširiti “Zero waste” mentaliteto je resen izziv, a če se ga lotimo pravilno, ga je očitno možno premagati.

10 % Slovencev in Slovenk že vajenih nakupovati z lastno vrečko

… pa pravijo na portalu Moj svet čist planet. Kaj pa ti? Pridno uporabljaš našo člansko vrečko? Ali še vedno kupuješ plastične? No, vsakemu se kdaj zgodi, da kdaj nepričakovano skoči v trgovino in pri tem seveda nima svoje vrečke s sabo. A vendar, če ti je vseeno za tiste cente, ki jih v trgovinah puščaš za plastične nosilne vrečke, naj ti ne bo vseeno za okolje. Vrečke vsaj doma ponovno uporabi oziroma jih odvrzi v zabojnik za reciklažo embalaže. Tako boš poskrbel(a), da se vsaj predelajo.

Naslednjič pa ne pozabi, kot še dodajajo predstavniki društva, ki sloni na gibanju Zero waste:

“Vendar, tako kot se spomnimo, da vzamemo denarnico, ko gremo v trgovino, bi nam moralo biti samoumevno, da vzamemo svojo vrečko. Tisto veliko, nakupovalno, ki je lahko tudi ena iz trše plastike ali iz blaga ali pleten cekar.”

No, in te dni očitno zopet še masko. :)

Comments


bottom of page