top of page

Zakaj naj vsak od nas podpre Zakon za urejanje pravic študentov?

Dohodnina, subvencionirana prehrana, zdravstveno zavarovanje in dodatek za bivanje niso edine teme, na katere bi študentje radi opozorili z ZUPŠ. Po dogovoru, da bo predlog zakona v imenu študentov vložil predsednik državnega zbora, sicer zbiranje podpisov v ta namen ni več potrebno. Vendar pa bi podpisi še vedno podkrepili vložitev zakona in odločevalcem dodatno popihali na občutek dolžnosti.

“Kaj pa mi?” se glasi geslo kampanje za zbiranje podpisov podpore novemu predlogu zakona, ki ga vlagamo študentje. Takšen slogan ali geslo kampanje se nanaša na dejstvo, da BDP raste, da se zaradi krize “zamrznjeni” evri že vračajo drugim skupinam, ki so bile podvržene javnemu varčevanju. Na študente pa kot da bi pozabili.

Prvi predlog so predstavniki ŠOS želeli vložiti kot ljudsko iniciativo, z zbiranjem 5000 podpisov. Na ta način bi dosegli večjo zavest o problematiki v širši javnosti, vendar pa bi se postopek zavlekel do jeseni. Zato je ZUPŠ sicer že v postopku - vložil ga je dr. Milan Brglez - študentje pa še vseeno želijo poudariti njegovo težo z zbiranjem podpisov podpore.

Spremembe, ki bi jih prinesel ZUPŠ

Zakon za urejanje pravic študentov bi prinesel naslednje spremembe na bolje:

- Dvig študentske olajšave na 3.302,70 evra.

- Zdravstveno zavarovanje preko staršev do konca študija - tudi po dopolnjenem 26. Letu starosti.

- Dvig subvencije za prehrano na 2,78 evra.

- Uskladitev štipendij za tujce z evropsko zakonodajo.

- Možnost pridobitve dodatka za bivanje pri štipendiji med študijskim letom.

- Dosledna obravnava študentov s posebnimi potrebami in posebnim statusom.

- Status študenta po uspešnem zagovoru magisterija še do konca študijskega leta.

Več o spremembah, ki bi jih dobili s sprejetjem ZUPŠ, najdete v enem naših prejšnjih prispevkov.

Kako oddam podporo ZUPŠ?

Enostavno! Odpraviš se na spletno stran Kaj pa mi, klikneš gumb “oddaj podporo”, poskrolaš do obrazca, vpišeš ime in priimek, e-mail, če nisi iz Slovenije, izbereš drugo državo s spustnega menija - sicer pustiš, označiš, da nisi robot in pritisneš “oddaj podpis”. Simpl ko pasulj!

Kaj torej še čakaš? Podpri ZUPŠ z nekaj kliki kar takoj!

Commentaires


bottom of page