top of page

Zaščitimo se pred soncem

Poletno sonce ne prinaša le poletnih temperatur, ampak tudi druge posledice tega vira toplote in svetlobe, pred katerimi se je potrebno zaščititi. Kateri so najpomembnejši deli telesa, ki jim moramo posvetiti pozornost, da se naše poletne dogodivščine ne končajo z zoprnimi posledicami vpliva sončnih žarkov, kaj šele v opeklinah, vrtoglavici ali slabosti?

Vir slike: Unsplash

Mnogi ljudje pravijo, da jim poletna vročina prinaša kup tegob. Ti se običajno znajo pred njo zaščititi na tak ali drugačen način in se jim zato tudi uspe izogniti posledicam. Mladi, ki smo običajno bolj brezskrbni in dobrega zdravja, saj se nam mlada telesa hitreje obnavljajo in okrevajo tudi, kadar smo pogumni preveč. Prav ta lažni občutek nepremagljivosti je zato dobro včasih malo pretehtati in preveriti tale naš seznam ukrepov za zaščito pred premočnim soncem.

Katere dele telesa je dobro zaščiti pred soncem in kako

1. Koža

Koža pokriva naše telo in predstavlja zaščito, ki jo je treba negovati še posebej poleti. Vsi, še posebej tisti s svetlejšo poltjo, dobro vemo, kako je, ko nas opeče sonce. Včasih manj, včasih bolj. Včasih se samo malo olupimo, včasih bi najraje cel dan stali pod ledenim tušem, samo da bi bolečine zaradi opeklin malce popustile. In to samo zato, ker je nekdo bil pameten, da pa že ne rabi kreme … seveda jo. Zato jo uporabimo. Še bolje pa je, da kožo zaščitimo z lahkimi dolgimi oblačili, po možnosti v svetlejših barvah in bolj lahkotnih krojih, da lahko koža diha in odvaja odvečno temperaturo iz telesa s potom. Tudi na plaži ni dobro svojih oblin ali mišic preveč izpostavljati soncu. Pa ne samo zaradi kože, ampak tudi zaradi glave.

2. Glava

Bi po pol ure sedenja na soncu najraje zakinkali? Vas boli glava in se vam malo vrti, ker ste cel dan veslali okrog s SUPom? Pri tem pa niste imeli kape ali klobuka, ki bi vašo glavo zaščitil pred vročino. Razne alergije, vročinski udari, pa tudi sončarice niso redkost. Ob več kozarčkih piva ali česa močnejšega ne bo nič bolje. Zato raje poskrbite za kakšno brezalkoholno in brez-sladkorno osvežilno pijačo in predvsem pokrivalo; sploh športniki znajo najti odlične rešitve zase - zakaj ne bi bile dobre tudi za prosti čas?

3. Oči

Ja, naše oči so na sonce občutljive še bolj kot koža. Sicer na nevarnost posledic UV sevanja običajno bolj opozarjajo v primeru odprave v snežena okolja, kjer se sončni žarki odbijajo tudi od belega snega, a vendar je nanje potrebno opozoriti tudi poleti. Velika sončna očala ne bodo le dobro odbila svetlobe in zmanjšala občutek bleščanja, dodatno bodo zaščitila tudi občutljivo kožo okrog oči.

4. Stopala in roke

Najbolje je, ko se poleti odločimo oditi na kakšen obalno-plažni izlet, se dobro pripravimo in namažemo s kremo, nato pa nadenemo najljubše natikače in pozabimo namazati stopala. Jap, takšne zgodbe imajo vse prej kot srečne konce. Tudi če se glavo in ramena še spomnimo skriti v senco, na noge hitro pozabimo, ta pa so brez zaprtih obuval praktično ves čas izpostavljene soncu in zato zelo dovzetne za opekline.

5. Lasje

Tudi z vidika lepote je dobro malo premisliti o učinku sonca. Sploh dolgi lasje se na soncu radi poškodujejo in izsušijo. Enostavno jih lahko zaščitimo z različnimi preparati, a vendar, bodimo realni; podobno kot pri zaščiti kože, še vedno nič ne prekaša kape, rute, klobuka ali sence.

Dobra pomoč pri ohranjanju delovno primerne telesne temperature sta seveda tudi ustrezna prehrana in hidracija. Kaj pa ideje, ki smo vam jih predlagali že nekaj let nazaj, ko se pasji poletni dnevi kar niso in niso hoteli končati? Se jih morda še spomnite? Morda pa jih preizkusite letos. :)

Comments


bottom of page