top of page

Že poznaš IAESTE?

International Association for the Exchange of Students for Technical Experience ali Mednarodno združenje za izmenjavo študentov tehničnih in naravoslovnih smeri je neprofitna organizacija, namenjena podpori študentom pri iskanju prakse ali dela zunaj meja lastne domovine. S 70-letnimi izkušnjami podpira plačana pripravništva, prakse in druge oblike dela v času študija s ciljem, da bi mladim tehnikom in naravoslovcem omogočila pridobitev kompetenc v svoji stroki na mednarodnem nivoju.

Kako deluje IAESTE?

Organizacija deluje predvsem na način, da povezuje podjetja, izobražvalne institucije in študente, ki iščejo priložnost za mednarodno povezovanje. V 70 letih so svoje storitve razširili v kar 80 držav po svetu; večino držav ameriške, evropske, azijske, avstralske in del afriške celine. Čeprav imajo sedež v Luksemburgu, boste njihove predstavnike našli tudi pri nas.

Omogočajo plačano prakso, ki krije vsaj stroške bivanja v tuji državi, pomagajo urediti dokumentacijo in vas podprejo pri pridobitvi vseh potrebnih kompetenc za izmenjavo. Bistven je pozitivno opravljen test iz angleškega jezika, ki ga organizirajo v decembru. Pred prijavo se morate tudi zavedati, da sami krijete potne stoške do lokacije prakse, prav tako pa je obvezno plačilo mednarodnega članstva in kavcije. Slednjo vam po uspešno opravljeni praksi vrnejo.

Najprej se včlanite, nato koristite ugodnosti

Če se želite vključiti v program in prijaviti na prakso, se morate najprej včlaniti pri IAESTE Slovenija. Nato lahko izbirate med rednimi, naknadnimi in rezerviranimi praksami.

Prijave za redne prakse, rezervirane prav za slovenske študente na podlagi bilateralnih pogodb, so odprte do 10. decembra istega leta. Prijavite se lahko tudi na naknadne, ki so običajno objavljene od začetka marca naprej, pri teh pa si delodajalec glede na prijave z vsega sveta študenta za prakso izbere sam. Rezervirane prakse so v resnici prakse v tujini, do katerih pridete sami, potem pa vam IAESTE pomaga z urejanjem dokumentacije.

Poleg praks IAESTE organizira še različne dogodke: konference, poletne vikende, letna srečanja članov itd. Imajo tudi organizirane skupnosti v državah članicah, ki vam pomagajo pri vključevanju v lokalno okolje.

Če vas takšna praksa v tujini zanima, še več informacij najdete na njihovi spletni strani.

Comments


bottom of page