top of page

Že poznaš študentsko delovno brigado?

Študentje radi pomagamo. En drugemu in tudi ostalim, samostojno in organizirano, individualno in v skupinah. Študentska delovna brigada je uspešen večleten projekt, ki združuje mlade v delovnih akcijah, namenjenih pomoči potrebnim. Vsako leto se skupina mladih odpravi na večdnevno druženje, katerega osrednji del predstavlja prostovoljno delo, spremljajo pa ga tudi druge aktivnosti.

Letošnja študentska delovna brigada že 21. po vrsti

Ko je leta 1999 prva ekipa študentov stopila na pomoč tistim, ki jo potrebujejo, se je v resnici začela prava tradicija študentskega organiziranega prostovoljnega dela. Spodbujanje sodelovanja, solidarnosti in družbenega udejstvovanja je danes še vedno aktualno, kar zagotavljajo zapolnjene prijave študentskih delovnih brigad ter študentje, ki se nanje z veseljem vračajo. Prepoznavnost projekta je čedalje večja tudi med občinami, kar organizatorji projekta opažajo tudi po številu prijav.

Zakaj so tako priljubljene med študenti? Ne le zaradi večdnevnega druženja in popoldanskih aktivnosti, temveč tudi zaradi študentskega veselja do prostovoljnega dela. Delovne brigade so tudi tradicionalno odlično organizirane in omogočajo sklepanje prijateljstev ter tako delujejo kot kakšni “team-buildingi”, pri katerih sodelujejo vsi udeleženi in doprinesejo svoj del k učinku delovne brigade. Letošnja, ki bo od 24. do 31. julija potekala v Hrastniku, je že polna, če pa kdo že razmišlja o udeležbi za naslednje leto, naj le hitro preveri, kako in kaj.

Kaj bi naša družba brez prostovoljstva?

Verjetno nas ni dosti, ki bi se to vprašali, ampak ko malce pogledamo pod krinko borbe za profit, lahko hitro opazimo tiste, ki kapitalu “mešajo štrene” in namesto za denar dobro delo opravijo kar tako - za lastno veselje in na srečo nekoga, ki ga sistem sicer postavlja na rob družbe. Prostovoljstvo je velikokrat tisto, ki nas dela ljudi in zato tudi osrečuje, kar je še posebej opazno prav v kriznem času. Vsem prostovoljcem - formalnim in neformalnim - zato želimo veliko volje, zadovoljstva in uspešnih projektov še naprej!

Comments


bottom of page