top of page

Že poznate varuha študentovih pravic?

Na koga se lahko obrnete, ko se kot študent znajdete v slepi ulici? Kdo se zavzema za pravice študentov in zbira predloge ter ideje za kakovostno študentsko življenje? Varuh študentovih pravic, seveda.


ŠOU predstavlja varuha študentovih pravic


Slogan: “Rešujemo težave, širimo ideje,” že sam po sebi pove, da varuh študentovih pravic bdi nad našim vsakdanjikom in nam pomaga pri izzivih, obenem pa spodbuja pri iniciativah. Nanj se lahko obrnemo, kadar menimo, da je bila kršena katera od naših pravic, ki izhajajo iz statusa študenta. Varuh nas nato usmeri k pristojnim organizacijam in nam svetuje, kako v določenih situacijah postopati, da bomo kar se da učinkovito prišli do želenega cilja. Če smo v dvomih glede naših pravic, nam jih pojasni in če imamo ideje, jim prisluhne ter jih prenese do pristojnih oseb.


Varuh človekovih pravic svetuje pri študentskih, ne pa pri pravnih zadevah


Varuha študentovih pravic ne smemo zamenjevati s pravnim svetovalcem, saj nas ne more zastopati ali nam pravno svetovati. Res pa nam poda informacije, ki izhajajo iz statusa študenta in ki jih morda sami nismom poznali, nam pa lahko pri rešitvi iz zagate pridejo prav. Predvsem nam pomaga najti možnosti, s katerimi se sami “izkopljemo” iz godlje oziroma, če to ni mogoče, nam predlaga, na koga se obrniti.


Kontakt varuha študentovih pravic


Varuha lahko kontaktiraš preko elektronske pošte na naslov varuh@sou-lj.si ali se osebno oglasiš na uradnih urah v Kampusu (Pivovarniška 6, 1000 Ljubljana) po predhodnem dogovoru.


Na koga se še lahko obrnete poleg varuha študentovih pravic?


Študentska organizacija Slovenije se trudi vsem študentom omogočiti in približati čim bolj celovito podporo pri študiju ter vsem, kar je z njim povezano. Zato so študentom za pravno svetovanje na voljo tudi Študentska svetovalnica, na vsaki fakulteti pa deluje tudi študentski svet, ki išče rešitve težav, na katere naletiš tekom študija.コメント


bottom of page