top of page

Že veš, če greš naprej? 7 razlogov za in proti

Bolonjski študij nas je postavil še pred eno razpotje. Ali po treh letih nadaljevati z izobraževanjem ali se podati na trg dela? Univerazlnega odgovora za vse ni. Lahko pa si prebereš naše razloge za in proti, ki ti bodo pomagali k lažji odločitvi.

7 razlogov za in proti vpisu na magistrski študij

1. ZA: Želim se “specializirati".

Včasih se zgodi, da so, sploh univerzitetni, programi prve bolonjske zastavljeni zelo splošno in zato ob koncu nimamo občutka, da smo že dovolj karierno usmerjeni. Magistrski študij nam lahko pri tem precej pomaga.

2. ZA: Rad bi študiral v tujini.

Drugo bolonjsko stopnjo se lahko odločite opravljati v tujini. Sicer se znajo v tem primeru stroški znatno povečati, a je vredno. Mogoče pa vam na prvi stopnji še ni uspelo izkoristiti Erasmus-a. No, tako dobite še eno priložnost.

3. PROTI: Rabim status, da lahko delam.

Sploh ne bomo o tem. Naj te enostavno spomnimo, kar smo že mnogokrat povedali; raje delodajalca postavi pred dejstvo, naj ti ponudi pošteno delovno mesto.

4. ZA: Višja izobrazba mi bo bolj koristila pri karieri.

Jasno, nekateri poklici zahtevajo višjo izobrazbo, zato vam ta razlog brez kakšnih pojasnjevanj kar takoj požegnamo.

5. PROTI: Ne vem, kaj bi sam s sabo.

No, to boš lažje ugotovil-a, če se vržeš v real life, kot pa na faksu. Potuj, delaj, prostovoli. Raziskuj, poskušaj. Samo od sebe ti nič ne bo padlo v roke - če ti pa že bo, to verjetno ne bo prava stvar.

6. ZA: Zanima me raziskovanje in akademsko delo.

Če želiš nekoč delati na inštitutu ali fakutleti, je visoka stopnja izobrazbe pogoj. Do tretje bolonjske - oziroma doktorata - pa lahko prideš le, če opraviš drugo, kajne?

7. PROTI: Moj cilj je biti večen študent.

Mi pravimo, da če že študriamo, to res počnimo, ne spremenimo izkoriščanja svojih pravic v življenjski slog - kaj pa če koga ob tem zanje prikrajšamo? Prav je, da namenimo študijski čas svoji (formalni in neformalni) izobrazbi in uživamo v tem življenjskem obdobju. Ko dovolj zrastemo, pa ga prepustimo drugim.

Upamo, da smo ti pomagali malce razbliniti dvome glede tega, ali iti naprej ali ne. Za še lažjo odločitev si oglej, na katere magistrske študije se lahko vpišeš.

Tags:

Commentaires


bottom of page