top of page

S kakšnimi izzivi se pa ti srečuješ ob vstopu v novo študijsko leto?

Novo študijsko leto je prineslo mnoge izzive. Super je, da se ponovno lahko udeležimo študijskega procesa na fakulteti in ne le na daljavo, manj super pa to, da do nje ni tako enostavno priti.

Vir slike: Unsplash


Samotestiranje je, kot že rečeno, sicer omogočilo udeležbo pri študijskem procesu, ne pa drugih pravic, ki izhajajo iz statusa študenta. Kako se je na odprto pismo ŠOS odzvala vlada in kaj so še drugi izzivi, ki še vedno pestijo mnoge med nami, preverite v nadaljevanju.


Za študentski dom je samotestiranje dovolj, za javni prevoz še vedno ne


Študentje se lahko za izpolnjevanje pogoja PCT za udeležbo pri študijskem procesu poslužujejo tudi samotestiranja, ki je za vse, ki ne izpolnjujejo pogoja cepljenja ali prebolelost, brezplačno na voljo enkrat tedensko. Konec septembra je bila s strani vlade odobrena tudi enaka možnost za prebivanje v študentskih domovih, ne pa za uporabo javnega prevoza. Slednji za študente, ki ne izpolnjujejo pogojev P in C ostaja nedostopen, razen v primeru plačljivega testa.


ŠOS še vedno izpostavlja problematiko plačljivega testiranja, ki bi ga vsak tak študent za prevoz s subvencionirano vozovnico moral opraviti večkrat tedensko in bi iz tega naslova nastal visok strošek. Enako vztrajajo pri drugih vprašanjih, vezanih na isti vidik nezmožnosti uveljavljanj pravic študentov, kot je koriščenje prehrane in udeležbo na obštudijskih aktivnostih. Med njimi tudi možnost prehajanje meja za potrebe študija, saj slovenski študentje študirajo tudi v Trstu, Gradcu, Zagrebu … in drugih bližnjih središčih, kamor redno migrirajo in pri tem za prestop meje izpolnjevanje pogoja za udeležbo pri študiju v za neprebolevnike in necepljene študente ne velja.


Problem tudi dostopnost do samotestiranja


V začetku študijskega leta so se predstavniki ŠOS obrnili tudi na fakultete s pozivom k zagotovitvi enakopravnega dostopa do samotestiranja na fakultetah. Kot navajajo, namreč problem nastaja pri nadzorovanem samotestiranju, ki ga nekateri višješolski in visokošolski zavodi omogočajo ob terminih, ki ne ustrezajo vsem študentom - bodisi zaradi različnih urnikov takrat niso prosti, bodisi bi morali dodatno hoditi na fakulteto samo zaradi testiranja. Rešitev vidijo v tem, da se samotestiranje izvaja ves čas študijskih aktivnosti, možnost izvajanja nadzorovanega samotestiranja na različnih fakultetah (vzajemna veljavnost kot pri ŠD) ali da se priznava samotestiranje v študentovem domačem okolju.

댓글


bottom of page