top of page

Končno nekaj dobrih novic za študente

Marec ni prinesel le meteorološke pomladi in zimskoaprilskega vremena, temveč tudi dve dobri novici za študente. Če zanje še ne veste, vas bosta sigurno razveselili, zato le preberite ta prispevek.

Vir slike: Unsplash


Poleg rednega dviga subvencij so nam poslanci podelili še nekaj bombončkov, vlada pa je predvolilni golaž okusno začinila z upoštevanjem stroke pri ukrepih. Koraki v pravo smer se torej končno spet dogajajo.


Pričakujemo lahko večji dvig subvencije za študentsko prehrano


ŠOS že daljše obdobje v sklopu iniciative Kaj pa mi vztraja z amandmaji za izboljšanje položaja študentov. Predlog Zakona za urejanje položaja študentov (ZUPŠ-1) je z drugim branjem 2. marca 2022 dobil podporo za dvig subvencije za študentsko prehrano na 3,50 evra. Ta bo v veljavo stopila z letom 2023. Ob tem je potrebno povedati tudi, da so poslanci podprli umik ukrepa za predlog brezplačnih vstopnic za potniški promet, a tudi male zmage so koraki v pravo smer. Podpora v tej fazi zakonodajnega postopka po besedah ŠOS pomeni veliko in zato upanje na izboljšanje položaja študentov ostaja, skupaj pa se bomo zanj borili še naprej.


Maske med študijskim procesom ne bodo več potrebne


Še ena dobra novica tega meseca je umik obveze nošenja mask med študijskim procesom. Po prenehanju veljave pogoja PCT za večino dejavnosti od dne 21. februarja 2022, s ponedeljkom, 7. 3. tudi ne bo več potrebno nošenje mask šolarjem, dijakom in študentom med izvajanjem vzgojno-izobraževalnega procesa. Kot je zaključila Vlada RS na svoji 116. redni seji, ki je potekala danes, enako velja tudi za pedagoške in znanstvene delavce. Izjema so samo deli programa, v katerih se opravlja klinična praksa ali vaje pri izvajalcih nastanitve (vir: novice na uradnem spletnem mestu Vlade).


Comments


bottom of page