top of page

Kriptovalute - zgolj še ena od mnogih piramid?

Pisalo se je 2008, ko je luč sveta ugledal prvi bitcoin. Če ste bili med redkimi srečneži prve udeležbe, potem verjetno tega ne berete, saj ste ekonomsko gledano že zdavnaj dosegli svoj življenjski cilj. Če berete in se sprašujete, kje še lahko pristavite skledico, pa nikar ne nadaljujte, da vas od tega ne odvrnemo.

Danes vam takšne in drugačne kriptovalute ponujajo že na vseh koncih in krajih. Eni vam rečejo: “Daj mi danes jurja, pa dobiš naslednji mesec dva.” Drugi pravijo, da investirajte v idejo, ovrednoteno z eno izmed trenutno najbolj popularnih digitalnih valut. Tretji vam enostavno pokažejo, kako so se na digitalni borzi uspešno poigrali sami in vas potem vse skupaj toliko zamika, da pokažete interes.

So torej kriptovalute res namenjene piramidnim sistemom?

Seveda ne. Niti približno. Osnovni namen prve uspešne digitalne bitcoin transakcije bi naj namreč bil odkriti, kako lahko brez nekega centralnega sistema dve stranki sami vzpostavita neposreden kanal za prenos kriptiranih transakcij. Zato so jo v samih zametkih tudi uporabljali predvsem na črnem trgu - kajti ne prodajalca ne kupca pri tako kriptirani transakciji ni bilo mogoče identificirati.

Prav slednje pa je razlog, da so same kriptovalute izjemno varne. Če ste lastnik zasebnega ključa, lahko kriptovaluto pošljete, možnost, da bi vam jo ukradli ali jo odkrili pa je skoraj nična. Je pa res, da če jo po drugi strani pošljete prevarantu in se transakcija potrdi, vrednosti ne morete dobiti nazaj. Vse transakcije so nepovratne.

Ampak mi, mali ljudje, se v sam sistem generiranja kovancev zelo težko vključimo, lahko pa se vključimo v trgovanje. In tu se potem pojavijo tiste “snubitve”, ki nas spominjajo na piramidne sheme. Verjetno obstaja tudi nekaj pravih piramidnih sistemov, temelječih na kateri od kriptovalut - vendar zgolj zato, ker so slednje trenutno izredno popularne in ker jih ljudje ne poznajo preveč, jih je enostavno zagovarjati.

Kako torej lahko do svojega bitcoin-a pridem kot študent?

Če si odličen(-na) programer(-ka) z dobrim podpornim sistemom in ogromnim strežnikom, kar z malo dela. Ampak redki, res redki ste tisti, ki do teh resursov lahko pridete legalno. - Pazite, primeri ugrabitve računalnikov za uporabo procesorjev pri kodiranju “kriptoverig” so že precej pogosti, zato glejte, da boste svojega čim bolje zaščitili.

Sedaj pa res - kako lahko pristavimo skledico, če imamo na mesec le nekaj evrov viška, ki bi jih radi obrnili? Odgovor je preprost; na podoben način kot vlagate v vrednostne papirje, na Forex, ali če zelo poenostavimo, na varčevalni račun - preko posrednika. Naj bo to sistem, človek, organizacija, aplikacija, portal ali kaj drugega, kot mala riba potrebujete nekoga ali nekaj, preko kogar ali česar se boste trgovanja lahko udeležili.

In če boste izbrali kakšno varnejšo pot, je čisto verjetno, da vam uspe - a kot tudi sicer pri investicijah, sta tveganje in donos premosorazmerna. Dejstvo pa je, da danes je interes še visok in špekulacije že utečenih kriptovalut dokaj zanesljive. Nikdar pa ne vemo, ali so res valuta prihodnosti ali pa morda jutri izginejo iz obtoka. Kajti na ekonomijo že dolgo ne vpliva več (zgolj) prosti trg, temveč interesi tistih nekaj prebivalcev sveta, ki stalno žvižgajo, kako naj se ta vrti ... in preko današnjih komunikacijskih mehanizmov za širjenje različnih informacij množic ni ravno težko prepričati, da naredijo nekaj, kar bi najbolj koristilo prav špekulantom.

Kaj pa sedaj? Akcija?

Dragi bralec, nikar se ne prenagli. Kajti tole je bil naš zelo kratek in zelo splošen prispevek o kriptovalutah, ki naj ti v misli vtisne, da je to tema, ki jo je praktično nemogoče predelati v enem članku na način, da bi ti lahko zanesljivo povedali, za kaj in kako se odločiti. Želeli smo ti le odpreti oči, da ne bi s prevelikim upanjem in tveganjem poskušal na slepo. Če slučajno že uspešno vodiš svoj kriptoračun, pa vabljen(-a), da sam(-a) pripraviš kakšen (neprodajni in nešpekulativni) prispevek, ki ga bomo z veseljem delili z ostalimi. Mogoče pa celo kdo od nas še kaj preuči in če slučajno zavohamo zlato jamo, vam tudi sigurno takoj javimo. :)

Do takrat pa: izobrazite se, preberite kakšno knjigo, naredite domačo nalogo. In kot vedno se držite zlatega pravila; če stvar izgleda prelepa, da bi bila resnična, verjetno ni.

Comments


bottom of page