top of page

Ne pozabite na nas!

Nov protikoronski paket se že oblikuje. Lajšanje posledic epidemije pa za mlade, ki se jim že tako slab položaj v družbi še dodatno slabša, ni samo po sebi umevno. Videti je, da smo študentje, prekarci in drugi mladi, ki so zaradi epidemije izgubili delo, prepuščeni čakanju na boljše čase. Zato pozivamo; ne pozabite na nas!

Vir slike: Unsplash


Ponovno je pred nami boj za lajšanje krize, ki je posledica korone. Paketi, oblikovani po prvem valu so nam prinesli prepotrebno pomoč in na podobne ukrepe upamo tudi v drugem. Dejstvo pa je, da se dolgoročno ekonomsko-socialne razmere za mlade pri nas poslabšujejo v smislu zaposlitvenih priložnosti, pridobitvi lastnega bivališča, finančnega osamosvajanja in drugih povezanih problematik. Čedalje bolj je očitno, da se finančno stanje mladih prične zaostrovati že v času študija, katerega zaključek bi naj bil odskočna deska v samostojno življenje in ustvarjanje lastne družine.


Predlogi ŠOS za PKP 6


Študentje upamo na podobne ukrepe kot v prvem valu, torej samodejno podaljšanje statusa za dodatno študijsko leto, podaljšanje ukrepov glede štipendij, oprostitev plačila za čas, ko v ŠD ne bivamo ter povrnitev stroškov IJPP za čas, ko ta ne deluje … Stanje se z drugim valom še slabša, zato ŠOS vztraja pri predlogih za pomoč študentom oziroma jih še bolj konkretizira z naslednjimi dodatnimi ukrepi:

  • začasen dvig državnih štipendij ter pravica do prejemanja štipendije kljub neopravljenim obveznostim (če so te posledica epidemije),

  • plačilo dodatka dijakom in študentom, ki so pri obravnavi bolnikov s COVID-19 dodatno izpostavljeni,

  • podaljšanje prenosa subvencij za prehrano ter možnost koriščenja po dveh naenkrat in štirih na dan ter omogočanje izvajanja dostave vsem gostincem v SŠP. (Preverite več informacij.)

Pozivi vladi za pomoč mladim tudi iz drugih virov


Kot je objavil Dostop po viru STA, se je ena izmed strank oglasila v pozivu vladi k upoštevanju položaja mladih, predvsem prekarcev in študentov. Takšna pobuda se ni zgodila prvič, izpostavlja pa predvsem finančne stiske. Te bi vlada lahko pomagala rešiti s shemo temeljnega dohodka, zamrznitve najemnin, odloga plačil in zamrznitev obresti stanovanjskih kreditov. Poleg tega so se zavzeli tudi za druge socialno ogrožene skupine; konkretno za razširitev zdravstvenega zavarovanja na vse prebivalce v času korone in okrevanja po njej ter omogočanju nastanitve brezdomcev v kriznih časih.


Mladi smo hvaležni za organizacije, ki se borijo v našem imenu in srčno upamo, da ne bomo ostali spregledane žrtve koronske krize.

Comments


bottom of page