top of page

Nov krog prijav za DiscoverEU odprt do 18. oktobra 2023

Erasmus+ je razpisal nova mesta za prijavo na popotovanje po državah Evropske Unije z vlakom. Imaš 18 let in se želiš tej edinstveni priložnosti pridružiti tudi ti? Preveri, kako!

Vir slike: European Union


Ali ste vedeli, da lahko osemnajstletniki potujejo s pobudo Discover EU? Več let trajajoč ukrep programa Erasmus+, ki je namenjen spoznavanju mladih z lokalnimi kulturami evropskih držav ter spodbujanju potovanjem z javnim potniškim prometom, je ponovno na voljo.


Preveri, če izpolnjuješ pogoje prijave


DiscoverEU je na voljo vsem mladim, ki:

  • so ali bodo letos dopolnili 18 let; torej so rojeni med vključno 1. januarjem 2005 in vključno 31. decembrom 2005,

  • so državljani ali prebivalci ene od članic EU ali ene od tretjih držav, pridruženih programu Erasmus+; to so Islandija, Lihtenštajn, Severna Makedonija, Norveška, Srbija in Turčija,

  • imajo veljavni osebni dokument za prebivanje na izbranem območju, ki ga lahko vpišejo ob prijavi (osebno izkaznico, potni list ali dovoljenje za prebivanje).

Prijave so odprte od srede, 4. oktobra 2023 od 12:00 (CEST) do srede, 18. oktobra 2023 do 12:00 (CEST).


Vnesi podatke preko elektronske prijavnice


Prijave potekajo elektronsko. Enostavno obišči spletno mesto Youth Europe in klikni na gumb "prijava". Postopek te bo vodil skozi vnašanje osebnih podatkov, ki bo vključevalo tudi vnos prej omenjenega veljavnega osebnega dokumenta za prebivanje v eni od v projekt vključenih držav. Vsi upravičeni kandidati bodo morali sodelovati tudi v kvizu in odgovoriti na dodatno vprašanje.


Kaj lahko pričakujem od doživetja?


Osemnajstletniki, ki se boste odločili na ta način raziskovati življenje v članicah EU, se boste na pot podali za najmanj en in največ trideset dni. Za potovanje, ki ga boste izbrali, vam bo projekt omogočil vozovnico za železniški promet (ali pod posebnimi pogoji drugo vozovnico). To potovanje bo potrebno izvesti med 1. marcem 2024 in 31. majem 2025, s sabo pa lahko vzameš tudi do 4 prijateljice ali prijatelje. Projekt je vsevključujoč, zato organizatorji v objavi zagotavljajo tudi pomoč in podporo za kakršnokoli obliko invalidnosti ali zdravstveno težavo, ki bi potovanje lahko otežila.


Več odgovorov na vprašanja o DiscoverEU lahko najdeš med pogostimi vprašanji ali informativnimi pregledi spletnega mesta organizatorja.

Comments


bottom of page