top of page

Preveč časa zaradi epidemije? Morda ga izkoristiš za pomoč drugim

Premetavanje omar in generalna čiščenja z namenom podarjanja ohranjenih oblačil, ki jih ne nosimo, učna pomoč ali varstvo, razvoz hrane … študentje si lahko najdemo veliko družbeno koristnih opravil, ki nam pomagajo zapolniti prosti čas. Družbeni mediji, pretočne video vsebine in virtualne resničnosti iger so prikladna izbira, morda pa vseeno koga zamika pogledati še kam drugam kot v zaslon in kakšen trenutek nameniti sočloveku. Če tudi tebe, je tukaj nekaj predlogov.

Vir slike: Unsplash


Seveda, najprej je potrebno poskrbeti za študijske oz. šolske obveznosti. A vendar nam v času, ki ga v večini prebijamo doma, lahko ostane nekaj minut, ur ali celo dni na teden, ko namesto, da ob spremljanju digitalne medijske krajine pri nas in po svetu razmišljamo, kako se ukrepi lahko še dodatno zaostrijo, postorimo kaj v analognem svetu.


Podarimo oblačila, ki nam predstavljajo gnečo v omari, komu drugemu pa lahko v mrzlih dneh pomagajo ohraniti zdravje


Pregled in prevetritev garderobe je lahko naporno, a tudi zelo osvobajajoče opravilo. No, v teh časih pa tudi koristno za tiste z manj sreče v življenju. Veš, da v Mariboru študentje zbirajo kape in nogavice za zimo, da bi pomagali socialno ranljivim? Če torej med vsem tistim kupom za “naprej” najdeš kakšen toplejši kos, naj le čim prej najde pot v prave roke. Če ti ni do pakiranja in pošiljanja pa še vedno lahko pustiš kaj v starem mestnem jedru na znanem mestu za oddajo oblačil in obutve tistim, ki so jim težje dostopna. Včasih se zgodi, da najdeš tam tudi koga, ki bo oblačila z veseljem in hvaležno iskrico v očeh vzel skorajda iz tvojih rok. Občutka ob tem verjetno ni potrebno posebej opisovati, kajne? ;)


Še več iniciativ s strani organizacij za pomoč tistim, ki so v teh tednih delovno preobremenjeni in tistim, ki si ne morejo pomagati sami


Si po duši pedagog(inja)? MCC je objavil, da išče prostovoljce za varstvo in pomoč pri šolskih obveznostih otrok do 5. razreda za starše, ki delajo v zdravstvu in ne morejo biti z njimi doma. Hitro se prijavi, da zapolniš nekaj svojega prostega časa z otroškim smehom, igro in vrnitvijo v osnovnošolske zagatice.


Še vedno tudi Civilna zaščita našega mesta išče prostovoljce za dostavo hrane in pomoč. Lahko se prijaviš preko spletnega obrazca, več pa smo že napisali v enem od prejšnjih prispevkov.


To je nekaj naših konkretnih idej, kako je lahko čas, ki nam preostane, porabljen za dobra dejanja. Imaš tudi ti kakšno?コメント


bottom of page