top of page

Se bodo boni za študentsko prehrano res ukinili?

Študentska organizacija Slovenije je razpisala peticijo proti ukinitvi študentskih bonov. Trenutno je podpisnikov slabih šest tisoč, morda si med njimi tudi ti.


Vir slike: Unsplash


Ohranitev in izboljšanje sistema študentske prehrane je nuja


ŠOS se v sklopu širšega projekta z imenom “Kaj pa mi” stalno zavzema za izboljšanje položaja študentov v družbi. Trenutno najbolj pereča je problematika študentske prehrane. Letos so se zvišale subvencije za študentsko prehrano, ob tem pa tudi maksimalne vrednosti študentskih obrokov. To je bilo zaradi rasti cen stroškov po besedah ponudnikov neizogibno, saj morajo zagotavljati obroke po standardih razpisa subvencionirane prehrane.


Poleg januarskega in marčevskega je bil obljubljen še en dvig subvencije za študentske obroke, in sicer na 4,5 evra. Tako bi študentom še vedno omogočali kakovostne obroke kljub višjim polnim cenam. ŠOS opozarja, da je potrebno izboljšati dostopnost študentske prehrane, kar pa lahko dosežemo samo sistemsko.


Nasprotovanje javnim študentskim menzam kot nadomestilu trenutnega sistema


Strateški svet za prehrano naj bi konec marca navedel možnost rešitve v obliki velikih gostinskih obratov za študente v sklopu fakultet oz. univerz. Takšen način omogočanja ugodne in kakovostne prehrane za študente bi naj bil dobra praksa Nemčije in Skandinavije. ŠOS se je takoj odzval s peticijo, da bi pomagali ohraniti trenuten sistem oz. ga celo izboljšati. Tukaj ne gre za odklanjanje nove rešitve kot nadomestilo obstoječe, temveč absolutno nasprotovanje ukinitvi študentske prehrane. Slednja namreč po mnenju Študentske organizacije ni rešitev za podražitev obrokov, temveč je potrebno najti primernejšo in predvsem bolj usmerjeno v kakovost obrokov.


Kot navaja MMC:

"Verjamemo, da je obstoječ sistem dober, saj za strošek, ki ga za subvencioniranje nosi država, zagotavlja večjo stopnjo dostopnosti, tako lokacijsko kot z vidika pestrosti in dietetike ponudbe, kot bi jih javne menze, ki bi jih morali, prav tako z javnimi sredstvi, zagotavljati visokošolski zavodi." (Predsednica ŠOS-a Marike Grubar.)


Trenutna situacija še ne predvideva ukinitve bonov


Ministrstvo na peticijo odgovarja, da bi javne študentske kuhinje bile samo ena od možnosti v smer prenove študentske prehrane. Za ponudnike je v okviru trenutno obstoječega sistema še vedno objavljen razpis za to in naslednje koledarsko leto.

Kommentare


bottom of page