top of page

Še dva tedna študija na daljavo, PKP6 čaka obravnavo DZ

Ukrepi so se zaostrili, študentje se bomo morali še dva tedna izobraževati na daljavo. Javni potniški promet se zapira s ponedeljkom. Če bodo rezultati pokazali uspeh, pa se bodo omejitve počasi začele sproščati. Za študente je v PKP6 trenutno navedenih nekaj predlogov, uradne informacije še čakamo.

Vir slike: Unsplash


Ukrepi za omejitev širjenja epidemije naj bi delovali, a ne dovolj. To je razlog za njihovo podaljšanje za naslednja dva tedna. Za dijake in študente to pomeni še štirinajst dni izobraževanja na daljavo, zaprtja študentskih domov, dodatno pa tudi neuporabe javnega prometa. Predlog paketa PKP6 je vlada potrdila že 10. 11. 2020, čakamo še obravnavo in sprejem v državnem zboru.


Kako bomo študentje preživeli naslednja dva tedna


Še vedno se bomo izobraževali na daljavo, da čim bolj omejimo medsebojne stike in tako zmanjšamo možnost prenosa virusa, posledično pa pomagamo omiliti preobremenjenost zdravstvenega sistema. Za dva tedna bo od ponedeljka, 16. 11. 2020, ponovno ustavljen tudi javni potniški promet, zaprte nenujne trgovine, popolna prepoved zbiranja (razen izjem) pa je v veljavo stopila že z današnjim dnem.


Kaj za študente (zaenkrat) predvideva težko pričakovani PKP6


Študentskih domov po predlogu PKP6, ki ga je vlada ta teden že potrdila in posredovala v obravnavo državnemu zboru, ne bo potrebno plačati v času, ko se storitve ne izvajajo. Stroške, ki bodo pri tem nastali, krije državni proračun. Za študente in dijake zdravstva in socialne varnosti se bo za opravljanje študijskih obveznosti na javnih in koncesioniranih zavodih zagotovilo financiranje zaščitne opreme.


Zakon naj bi zagotovil tudi višja sredstva za financiranje IKT izobraževalnim institucijam z javnimi in koncesioniranimi programi, še pravi 136. člen. Naslednji pa se nanaša na mlade raziskovalce, katerim se rok za zagovor doktorata kot pogodbene obveznosti, ki zapade v obdobju od 12. 3. 2020 do 31. 12. 2021, podaljša za eno leto. (Vir: predlog PKP6)


Več informacij za študente zaenkrat zakon še ne navaja, bomo pa potek dogajanja spremljali in vas o tem obveščali.
Comentários


bottom of page