top of page

Štipendije za leto 2023/24

Izpitno obdobje je marsikomu prineslo pogoje za vpis v naslednji letnik. Če si tudi ti med njimi, ti čestitamo! Sedaj imaš čas, da si ogledaš še roke za prijavo na razpise štipendij in si malo olajšaš finančno breme naslednjega študijskega leta.

Vir slike: Unsplash


Zoisova štipendija


Razpis za Zoisovo štipendijo je bil objavljen konec prejšnjega meseca in se za študente zaključuje 9. oktobra 2023 (za dijake pa en mesec prej). Pomembno je, da izpolnjujete osnovne pogoje, ki so v vsakem primeru enaki, medtem ko se posebni pogoji za pridobitev ali podaljšanje prejemanja malo razlikujejo.


Pogoji za pridobitev Zoisove štipendije:

  • izjemen dosežek in

  • uspeh v srednji šoli nad prav dobrim oz. povprečje v OŠ vsaj 4,70 ob vpisu v SŠ ali 4,10 v prejšnjem letniku ob vložitvi vloge za pridobitev med srednješolskih izobraževanjem, ob vpisu na fakulteto ali zlata matura ali povprečje ob zaključku vsaj 4,10 oziroma ob predložitvi vloge med študijem na fakulteti povprečje predhodnega letnika vsaj 8,50 ali uvrstitev med 5 % najboljših v generaciji.


Tisti, ki ste jo v srednji šoli že imeli in jo želite imeti tudi na fakulteti, pazite! Zoisova štipendija se namreč znova pridobiva tudi ob prehodu na višjo stopnjo izobraževanja.


Pogoji za podaljšanje prejemanja Zoisove štipendije tekom istega študijskega programa:

  • vpis v višji letnik in

  • enega od pogojev za pridobitev, pri čemer pa lahko uveljavljaš katerikoli izjemni dosežek na tej stopnji izobraževanja, vendar samo enkrat.


Štipendije za deficitarne poklice


Lahko se prijavijo tisti, katerih izobraževanje ustreza seznamu izbranih programov. Pomembno je, da se za pridobitev v prvi letnik vpisujete prvič in da dosežete čim boljši rezultat v zaključnem razredu osnovne ali nižje poklicne šole. Štipendija se dodeli 1000 najboljšim za celotno obdobje izobraževanja. Za nadaljnje prejemanje morate samo izpolnjevati pogoje, saj sklad pridobi informacije o vašem napredovanju iz uradnih evidenc. Rok za oddajo vlog je 22. 9. 2023.


Državna štipendija


Državne štipendije se pridobivajo na zelo podoben način kot drugi socialni transferji. Zato boste vse potrebne informacije glede pogojev o višini prihodkov in vloge pridobili tam. Vlogo lahko oddate kadarkoli, vendar ne prej kot en mesec pred pričetkom izobraževanja, za katerega jo vlagate. Torej dijaki prvič avgusta pred začetkom srednješolskega leta, študenti pa prvič septembra. V primeru pozitivne odločbe pa jo boste dobili že za prihodnji mesec, podaljševanje prejemanja pa bo samodejno, če boste izpolnili vse pogoje - predvsem napredovanje in nepreseganje cenzusa.


Štipendija Ad Futura


Rok za oddajo prijav za štipendijo Ad Futura je potekel že marca, lahko pa si v primeru načrtovanja študija ali obiska v tujini ogledaš, če ustrezaš pogojem in se prijaviš naslednje leto.


Vse pomembne informacije o štipendiranju lahko najdeš tudi na spletnem mestu sklada. https://www.srips-rs.si/stipendije


Comments


bottom of page