top of page

Svetovni dan Zemlje kliče ustvarjalce

Koga danes, ko je prižgal brskalnik, ni pričakal zeleno obarvan logo dominantnega ponudnika spletnega iskanja? 22. aprila namreč obeležujemo Svetovni dan Zemlje, ki letos k sodelovanju vabi umetnike, da bi ustvarjali za naš planet. Cilj je nadgraditi doseg znanstvenih dognanj na način, da skrb za okolje približajo skozi umetniška dela. Namreč, ljudje se lažje čustveno povežemo s simboliko umetnostnega pripovedništva kot z raziskovalnimi dejstvi.

Vir slike: Unsplash

Svetovni dan Zemlje in umetnost

Narava v svetu, poplavljenem z informacijami, komaj pride do glasu. Glasu, ki ga slišijo redki in ki kliče, opozarja, opominja in svari. Smo ji pripravljeni prisluhniti? Mogoče ji bomo, če nas na to opozori tudi umetnost s svojo sposobnostjo vzbujanja čustev in predvsem zavesti, da je okolje bistvenega pomena za naše življenje. Umetnost ima zgodovinsko funkcijo globljega razumevanja sveta okrog nas. Slike, glasba, gledališče … vse to nas je kot človeštvo razveseljevalo skozi različna obdobja in nam obenem podajalo pomembna sporočila, ki smo jih slišali ali pa ne.

Vabljeni vsi umetniki, da se včlanite v skupino “Umetnikov Zemlje” oz. “Artists for the Earth™” in s svojim umetniškim darom ter veščinami v sodelovanju z organizacijo prispevate umetniška dela in registrirate dogodke, kot so razstave, projekti, programi, performansi …

Digitalna 50-letnica obeležja praznika našega planeta

Gibanje, oblikovano kot odgovor na ekološke katastrofe, je leta 1970 zavzelo ulice, univerzitetne kampuse in mesta v ZDA. 20 milijonov Američanov je soglasno opozarjalo na katastrofe, kot so razlitja olj, smog in onesnaženje voda. Gre za takrat prvo in največje soglasno civilno gibanje, ki je že uveljavilo zavest o varovanju okolja v zakonskih aktih in vzpostavilo Agencijo za varovanje okolja najprej na domačih tleh, sčasoma pa so jo prevzele tudi druge države.

Lani so se tudi v Sloveniji zgodili veliki podnebni štrajki, ki smo jih organizirali tudi na KŠOC. Zbrali smo se številni mladi, da bi skupaj opozorili, da planet potrebujemo tudi v prihodnosti in da so za ohranitev življenjskih pogojev potrebni številni ukrepi. Letos je splošno združevanje prepovedano, zato tudi Svetovni dan Zemlje praznujemo v obliki, ki nam je na voljo. Virtualno in glasno, kolikor se da, da opozarjajoči glas našega planeta pride do tistih, ki ga morajo slišati. Digitalna aktivnost zajema številne virtualne dogodke, ki jih lahko poiščete na njihovem uradnem spletnem mestu in se jih udeležite preko internetne povezave.

Kjerkoli že smo, skupaj lahko prispevamo k spremembi na bolje.

Comments


bottom of page