top of page

Tudi dijaški in študentski domovi bodo z jutrišnjim dnem zaprti

Zaostritev ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa je prinesla tudi zaprtje dijaških in študentskih domov, ki v veljavo stopi jutri. Čeprav so že marca študentje pozivali k možnosti bivanja v domovih, predvsem za potrebe samoizolacije, bi naj bilo med krompirjevimi počitnicami bivanje omogočeno le tistim študentom in dijakom, ki nimajo drugih možnosti bivanja.

Vir slike: Unsplash.


Veliko dijakov in študentov se običajno med pedagoškega procesa prostimi dnevi vračajo v domače kraje oziroma v skupna družinska gospodinjstva. Zanje problem zaprtja študentskih in dijaških domov od jutri naprej za napovedan teden dni tako verjetno ne predstavlja velike spremembe v načrtih.


Za tiste, ki druge možnosti nimajo, bivanje v študentskih in dijaških domovih dovoljeno


Po drugi strani pa so med mladimi, tudi tistimi, ki tudi delajo v kraju študija, mnogi, ki drugega doma nimajo ali ne morejo v domače gospodinjstvo, saj bi s tem ogrozili družinske člane iz rizičnih skupin. Problematika, ki je bila načeta že ob spomladanski epidemiji, je tokrat bila primerno vključena v ukrepe. Na tiste, ki možnosti bivanja drugje kot v študentskih ali dijaških domovih nimajo, so namreč pristojni pri sprejemanju ukrepov tokrat že pomislili, saj je bilo rečeno, da bodo v domovih lahko ostali.


Študentski domovi v splošnem sledijo smernicam aktualnih ukrepov in jih prilagajajo


V prvi polovici tega tedna so v študentskih domovih po zgledu splošnih ukrepov opozorili na omejitev gibanja med 21. in 6. uro. Pred tem so dopolnili tudi prvotna izredna pravila bivanja, ki so v ljubljanskih ŠD sedaj dopolnjena med drugimi spremembami tudi s prepovedjo uporabe zunanjih športnih igrišč in vadbišč ter prepoved zbiranja na zunanjih površinah študentskih domov. Prav tako so se sredi oktobra prekinili postopki vselitev in preselitev.


Obveščanje ŠD UM tudi na družbenih omrežjih


Študentski domovi v Mariboru so obvestilo o sprejemu novega ukrepa zapisali na svoji strani Facebook, kjer so študente, ki imajo to možnost, pozvali k odhodu ter da si pri tem tudi vzamejo potrebščine, saj ni znano, kdaj se bodo stanovalci ponje lahko vrnili. Študentski domovi naj bi namreč med trajanjem ukrepov ostali zaprti, ob tem pa so navedli tudi, da bo za vse, ki drugje ne morejo bivati, poskrbljeno.


POMEMBNO:

Zgoraj predstavljene informacije so povzete po dokumentih in javno objavljenih vsebinah obeh organizacij na dan 23. 10. 2020 in v zvezi z njihovo veljavnostjo ter morebitnimi spremembami velja preveriti uradni spletni mesti ter druge komunikacijske kanale ŠDL ali ŠDUM.Comments


bottom of page