top of page

Uspešno v izpitno obdobje od doma

Gremo nazaj na začetek. Tja, od kjer bi morali iti že preden smo sploh začeli s predavanji. Poiščimo skupaj smisel v študiju na daljavo, dokazovanju znanja in najdimo svoje učne strategije, da bomo uspešno vstopili v naše (že tretje ali nekatere celo četrto?) izpitno obdobje od doma.


Priprava na izpitno obdobje od doma sicer ni nekaj novega. Je pa tokrat še malo bolj posebna kot lani, saj smo to študijsko leto komajda stopili v predavalnice, če sploh smo, preden se je študij popolnoma omejil na izvajanje na daljavo.


Stike s profesorji in kolegi smo ohranjali preko Zoom ali Teams konferenc, sicer pa smo bili bolj kot ne sami organizatorji svojega časa. Roke smo ujeli eni bolj uspešno, drugi manj, kot bi jih sicer, ampak važno, da smo prišli do izpitnega obdobja. Kako pa vanj? Saj vemo, da marsikdo odmahuje z roko, ampak morda ni za vse tako preprosto. Zato vas podpiramo, vas želimo še malo dodatno opogumiti in smo vam pripravili nekaj informacij, da bo izpitno obdobje uspešno, čim bolj prijetno in seveda koristno za nadaljnjo gradnjo znanja.


Začnimo z nekaj dejstvi o učenju in malo ogrejmo svoje možgane

  1. Če je za nas učenje zgolj pomnjenje informacij za pridobitev pozitivne ocene, od tega ne bomo imeli toliko, kot bi lahko. Ste že kdaj pomislili, da z vsako novo naučeno stvarjo lahko malce razširimo svoj pogled na svet in spremenimo svoja stališča, po domače, malo bolje kritično razmišljamo s svojo glavo? To pa je vrlina, ki je temelj demokratične družbe. (A jo v zadnjem letu že vsi malo pogrešamo ali se nam samo tako zdi?)

  2. Ste že našli svojo najboljšo učno strategijo? Si lahko uredite učno okolje vsaj približno tako, da boste v njem delali brez težav? Kaj pa če se vas v domačem gospodinjstvu sedaj zadržuje malo več kot sicer in je učenje na glas za vas najboljši način, da dosežete želen rezultat? Dobro je najti način, kdaj in kako si “izboriti” čas za svoje študijske obveznosti, morda skleniti tudi kakšen kompromis.

  3. Neprestano učenje ni odgovor za dosego cilja. Podobno kot pri treningih za tekmo, tudi pri “treniranju možganov” potrebujete dinamiko dela in počitka. Ne nujno spanja, počitek je lahko tudi “aktiven” v obliki sprostitve. Če se poglobimo vase, malo umirimo ter uskladimo dogajanje znotraj sebe, je vse lažje, pravijo. Tudi učenje.

  4. Vprašanja tipa Kaj mi bo pa to koristilo v življenju? so že malo “zlajnana”, se vam ne zdi? Ampak razumemo, ni lahko najti motivacije. Ta pa lahko pravzaprav postane pomemben element uspeha.


Vse zgoraj našteto, kako, zakaj in še kaj se bomo pogovarjali tudi na četrtkovem zadnjem Študentskem webinarju Z duševnim zdravjem do odličnih učnih uspehov. Kot običajno, bo tudi ta na sporedu ob 17. uri. Udeležba je brezplačna, le prijavite se.Commentaires


bottom of page