top of page

V srednjo šolo po modelu B, semafor še čakamo

Vladni semafor za naslednji epidemiološki val je v pripravi in bo v tem šolskem letu narekoval model, po katerem se bodo izvajala srednješolska izobraževanja. Medtem srednješolcem NIJZ uporabo mask priporoča uporabo mask v učilnicah in skupnih prostorih šole. Prav tako učence in dijake vabi k prostovoljnemu samotestiranju na domu, saj predstavlja učinkovit ukrep pri obvladovanju epidemije.

Vir slike: Unsplash


Čeprav semafor še čakamo, ob začetku šolskega leta že imamo smernice in priporočila za čim varnejše šolsko okolje. Med številnimi navodili najdemo že znane:

  • redno prezračevanje in razkuževanje,

  • ostajanje iste skupine (razreda) dijakov v matični učilnici,

  • uporaba telovadnice za športno vzgojo brez mešanja skupin dijakov različnih oddelkov,

  • uporaba mask v razredih in skupnih prostorih šole skladno s priporočili za odrasle osebe,

poleg teh pa je letos najbolj odmevna naslednja novost: priporočilo in omogočanje samotestiranja dijakov enkrat tedensko v nedeljo zvečer ali ponedeljek zjutraj po navodilih NIJZ.


Tudi to šolsko leto modeli A, B, C in D


Ponovno se pri branju navodil NIJZ za vzgojo in izobraževanje srečujemo z različnimi modeli izvedbe pouka. Od najmilejšega “A”, ki bi veljal v primeru odprave vseh omejitev, izdanih v času epidemije covida-19 do najstrožjega “D”, ki predvideva izobraževanje od doma. Sam priročnik je zelo podoben lanskemu, ki smo ga omenjali dobro leto nazaj, trenutno pa je v veljavi model “B”, s katerim naj bi šolsko leto začeli vsi.


Po modelu “B” se pouk izvaja v šoli, prisotni so lahko vsi dijaki, pri tem pa je potrebno upoštevati zgoraj navedene splošne ukrepe. V specializiranih prostorih (računalniških učilnicah, laboratorijih, delavnicah) je potrebno imeti ustrezen protokol, po katerem se prostori med izmenjavo skupin ustrezno uredijo za čim bolj dosledno omejevanje morebitnega širjenja virusa. Pri individualni ali skupinski pomoči si je potrebno nadeti masko, medsebojno pomoč pa si lahko nudijo dijaki istega oddelka. Tudi malica se načrtuje tako, da se dijaki med sabo ne “mešajo”, priporočilo je, da dijaki malicajo kar v matičnem razredu.


Kljub neugodni situaciji vsem želimo uspešno šolsko leto in upamo, da v njem do zapiranja šol ne bo prišlo.

Comments


bottom of page