top of page

Zmote o umetni inteligenci

Umetna inteligenca spreminja naš vsakdan tako bliskovito, da vsem področjem še profesionalci težko sledijo. Če se tega zavedamo ali ne, pametne naprave in aplikacije, ki jo uporabljajo, spreminjajo ne le naš vsakdan, ampak tudi naše vedenje.


Vir slike: Unsplash


Številni digitalni guruji jo tako priporočajo, da jo že vsiljujejo. Uspešni podjetniki so si z njo zgradili bogastvo, ki je njihovo življenje spremenilo v raj. Zaposleni v podjetjih z njeno pomočjo krajšajo delovne procese in doprinašajo k večjim dobičkom. Seveda govorimo o umetni inteligenci, ki jo premnogi še vedno častijo bolj kot Stari Grki bogove, redki pa vedo, da inteligenca v umetni obliki prinaša tudi pasti, v katere nas potiskajo zavajanja ali zmote tistih, ki se z njo najbolj okoriščajo.


7 zmot o umetni inteligenci


1. Avtomatsko je bolje, ker je hitreje

Umetna inteligenca se na prvi pogled zdi odlična rešitev za spopad s ponorelim svetom, ki nas sili delati hitreje in več. Denarju je vseeno, od kje je prišel, in kapitala ne briga, za kakšen namen se je stekel na kup. Morda pa bi moralo zanimati nas. Smo za isto ceno dobili enakovredno ali višjo dodano vrednost? Ali je res vsaka storitev primerna za “umetnointeligenčni tekoči trak”? No, če to drži, je verjetno res najbolje, da nam diagnoze ob boleznih postavlja kar ChatGPT. Ima odlično bazo zdravstvenih reklam in priporočil s celega sveta. Ni vrag, da nam ne bi mogel najti “zdravila” za našo tegobo.


2. Algoritmi postavljajo enake pogoje za vse

Tudi za izjeme. Naj pošteno skalkulirano odpade balast in se obdržijo najmočnejši primerki naše vrste. Ste že slišali za pozitivno diskriminacijo? Prav ta ima svoj namen v razvitem socialno usmerjenem svetu, da preprečuje takšne nečlovečnosti in omogoča čim boljše življenjske pogoje tudi tistim, ki jih sicer ne bi imeli, saj jih prav enaka pravila kot za tako ali drugače bolje preskrbljene potisnejo na rob družbe.


3. Z umetno inteligenco bomo tudi mi pametnejši

Res še kdo verjame takšno neumnost? Matematične izzive, s katerimi bi v šolskih dneh preveč namučili svoje sive celice, nam danes rešuje Matlab. Zgodovinsko seminarsko nalogo pa spiše ChatGPT. Nam se seveda mudi, zato vse skupaj hitro oddamo, ob tem pa nimamo pojma, kaj smo sploh prepisali in zelo hitro potlačimo modrost naših babic, da se ne učimo za šolo, temveč za življenje.


4. Umetna inteligenca je etična in kredibilna

Avtomatična cenzura je pavšalna in nedosledna, enako je skrb za avtorske pravice. Strokovnjaki se že od začetka sprašujejo, če je uporaba inteligentnih pomagal za pripravo avtorskih del brez samonadzora nad avtorstvom, res nesporna. Informacije - tudi neresnične - ki jih UI orodja pridobijo z medmrežja, so prepričljive. Na srečo tudi preverljive. Problem je samo, da se danes vsem mudi in nihče “nima časa” poglobljeno premisliti, preden se mu nekaj zazdi smiselno in pravilno.


5. UI bo spremenila naše delo, ne pa našega razmišljanja

No, to je tako, kot da bi rekli, da izumi, kot so elektrika, telekomunikacije, svetovni splet … niso popolnoma nič vplivali na razvoj civilizacije in da imamo še vedno isto mentaliteto kot naši predniki v srednjem veku. Smešno, kajne? Enako smešno je misliti, da bomo kljub umetni inteligenci “v glavah” obdržali enake ideje, kot smo jih imeli pred njeno množično uporabo.


6. Če več dela opravi stroj, potem bomo mi imeli več prostega časa

Ja, nekako tako kot v industrijski revoluciji, kajne? Tudi če se je ekonomsko gledano standard povprečnega človeka izboljšal, so se nekatera druga področja poslabšala. Prosti čas je dandanes nekaj, za kar se moramo še vedno boriti - in se tudi bomo. Morda sicer ne več s svojimi delodajalci, ampak z algoritmi, ki ne potrebujejo nobenega počitka in nas v stalno aktivnost ženejo z različnimi opomniki in občutki, da vedno, kadar ne sledimo, nekaj zamujamo.


7. Umetna inteligenca je samo slaba, zato brž stran od nje

Ne pozabimo, da seveda lahko avtomatizacija prinese veliko olajšanje na določenih področjih in nam delovne procese skrajša, s tem pa prihrani čas za kaj drugega. Vendar pa jo je vedno potrebno uporabljati z zavedanjem, da tudi stroj, ki ga je naredil človek ali se od človeka uči, dela človeške napake. Zato si je postopke seveda dobrodošlo skrajšati s pomočjo novih tehnologij, vendar je njihovo delovanje vsake toliko potrebno preveriti skozi pridobljene rezultate.


Ste tudi sami že kdaj opazili, kako umetna inteligenca ne le koristi, ampak tudi škoduje v vsakdanjem življenju? Če ste, se ne pustite zmesti tistim, ki jo opevajo, in zadržite svojo kritično misel čim dlje, kolikor jo boste le lahko, preden se ujamete v miselne pasti samoučečih se programov.

Comments


bottom of page