top of page

ORGANIZACIJA DOGODKOV

Kot skupnost za dijake bomo večkrat letno organizirali glasbene, kulturne, športne in ostale dogodke za mlade. Vsi bodo temeljili na naših željah, potrebah in sredstvih, s katerimi lahko dogodke organiziramo. S pomočjo KŠOC-a in tudi z dijaško sekcijo v klubu bomo dijaške dogodke izpeljali na visoki oziroma profesionalni ravni.

NAŠI DOSEDANJI PROJEKTI IN DOGODKI

Obisk ministra Hana v Celju

V torek, 13. 6. 2023 smo na Ekonomski šoli Celje gostili gospodarskega ministra, Matjaža Hana. Dijaška skupnost Celje je v sodelovanju z Ekonomsko šolo Celje pripravila pogovor z ministrom o raznolikih temah. Na dogodku so govorili o njegovem šolanju prav na EŠC, o njegovi podjetniški poti, vstopu v politiko in o pogledih na svet. Ministra na Ekonomsko šolo Celje, ki se je takrat imenovala Trgovsko-komercialna šola Celje, vežejo lepi spomini. Imel je dva razrednika, ki sta bila tudi prisotna na dogodku. V šoli je dobil veliko kakovostnega znanja, ki ga je nato prenesel v družinski posel. Z očetom sta namreč ustanovila podjetje, ki je na trgu uspešno še danes. Poleg domačega trgovanja je poudaril dodano vrednost mednarodnega, saj je njegovo podjetje danes uspešno tudi v tujini. Z vstopom v politiko ga je doletelo kar nekaj omejitev kot podjetnika, zato tam ostaja družbenik. S poslanskim mandatom je nastopil leta 2004, vmes pa je bil tudi župan občine Radeče (2006-2011). V publiki je bilo ogromno celjskih dijakov, ki obiskujejo ekonomske programe in imajo v prihodnosti podjetniške cilje. Minister Han je dejal, da so pri ustanavljanju podjetja pogoste ovire, a da je teh skozi leta vedno manj. Za ustanovitev podjetja potrebuješ konkretni načrt, vsebino in podporo. Pohvalil je prakso, ki jo ponujajo strokovne šole, a izpostavil problem v tem, da na gimnazijah prakse nimajo, čeprav bi jo dan danes zelo potrebovali. Dotaknili smo se tudi gospodarskih kriz, ki nas spremljajo čez leta. -Dogodek sta organizirali Dijaška skupnost Celje in Ekonomska šola Celje. Minister se je odzval na vabilo predsednika DSC, Nika Slemenška in se z veseljem udeležil po njegovih besedah, enega najlepših dogodkov v času ministrovanja. Ministra je pred šolo sprejel predsednik DSC, Nik Slemenšek in mu razkazal šolo. Za tem ga je pospremil do ravnateljice na kavo, kjer sta ga pričakala nekdanja razrednika, Leon Podvratnik in Nada Jeraša. Pogovor in namiznoteniški dvoboj sta potekala v telovadnici EŠC. Pogovor sta vodila predsednik Dijaške skupnosti Celje, Nik Slemenšek in dijakinja tretjega letnika ekonomske gimnazije, Maša Plaznik.

Okrogla miza na temo medvrstniškega nasilja

V ponedeljek, 5. 6. 2023 je bila na Ekonomski šoli Celje organizirana okrogla miza na temo nasilja med mladimi. Fizične posledice takega dejanja se morda zacelijo, psihološke travme, ki lahko nastanejo, pa ne zmeraj. Zato je pomembno, da dobijo mladi prostor za to, da se lahko o medvrstniškem nasilju svobodno pogovarjajo. V luči nasilnih dogodkov, ki so v zadnjem času preplavili tako svet kot tudi Slovenijo, so na Ekonomski šoli Celje želeli ozaveščati mlade in vsaj v določeni meri preprečiti tovrstne dogodke. Okrogle mize so se udeležili evropski poslanec, dr. Milan Brglez, predstavnik NIJZ, Domen Kralj, svetovalec predsednika Dijaške organizacije Slovenije, Mark Djuraševič in predsednik Dijaške skupnosti Celje, Nik Slemenšek. Sogovorniki so spregovorili o pojavu nasilja in vzrokih zanj. Osvetlili so različne oblike medvrstniškega nasilja in pomen duševnega zdravja, na katerega smo kot družba nasploh premalo pozorni. Prav tako so sodelujoči izpostavili pomembnost medgeneracijske povezanosti in strpnosti, ki mora temeljiti na kulturnem dialogu.

Prostovoljna pomoč dijakov in študentov po polavah

Dijaška skupnost Celje je civilni zaščiti in Mestni občini Celje takoj po vodni ujmi ponudila svojo pomoč. Zato smo stopili v akcijo iskanja prostovoljcev za pomoč okoliškim mestom. Naša ekipa je pomagala med 5. 8. in 10. 8..

Obisk Dijaške organizacije Slovenije v Celju

Sloveniji na splošno malo, zato so toliko bolj cenjene. Sledila je kava z ravnateljico in sprehod po šoli. V Šolski center Celje je vključenih 5 srednjih šol, zato je tam predstavitev DOSa potekala v skupni dvorani vseh petih šol, kamor je bilo vabljenih 130 predsednikov razredov na petih šolah. Po sprejemu in uvodnih besedah direktorja ŠCC, Mojmirja Klovarja je ekipa iz DOSa predstavila strukturo in delovanje organizacije ter možno participacijo vsakega dijaka. Prav tako so opisali delovanje predsedstva, parlamenta in sveta DOS. Na obisku so bili prisotni tudi ravnatelji šol na ŠCC. Šolskemu centru je sledila Prva gimnazija, na kateri je ekipo iz DOS in DSC sprejelo novoizvoljeno predsedstvo na šoli. Po sprehodu po idiličnih hodnikih Kajuhove gimnazije, ki je ena najstarejših šol v Sloveniji, je sledila predstavitev v dvorani Gimnazijka. Član trenutnega predsedstva DOS je mimogrede tudi nekdanji predsednik Prve gimnazije, Max Jerovčnik. Tudi ravnatelj Anton Šepetavc je vse skupaj z veseljem pozdravil. Po obisku na Prvi gimnaziji je sledila še predstavitev DOS na Ekonomski šoli Celje, ki ima v knežjem mestu dolgo zgodovino, obiska DOS so bili zelo veseli. Za konec obiskov sta ekipi DOS in DSC obiskali še ravnatelja Šole za gostinstvo in turizem, Iztoka Leskovarja in ravnateljico Zdravstvene-kozmetične šole Celje, Katjo Pogeljšek Žilavec. Oba sta pohvalila delo obeh organizacij in pozvala k nadaljnemu sodelovanju med šolami, saj da bodo dosežki vidni le tako. Ideja DSC o povezovanju in zastopanju šol se jima zdi super zadeva. Obisk DOS v Celju je potekal ravno v času Mednarodnega obrtnega sejma, zato so na povabilo predsednika DSC, Nika Slemenška, skupaj obiskali sejem in si ogledali stojnice obrtnikov, med katerimi so našli tudi nekaj celjskih šol. Na spodnji sliki vidite predsednika DSC in DOS v družbi predsednika uprave Krke in gospodarskega ministra. Oba sta dejala, da na mladih svet stoji. S tem so zaključili obisk Dijaške organizacije Slovenije, ki je v knežjem mestu vedno dobrodošla!

Obisk Dijaške skupnosti Ljubljana v Celju

V ponedeljek, 18. 9. 2023, sta nas v Celju obiskala predsednik DSL, Miha Matičič in vodja DSL, Tjaž Črnčec. Popeljali smo ju po Celju, med drugim smo obiskali Stari grad Celje in staro mestno jedro. Prav je, da držimo dobre odnose s sosednjimi skupnostmi, hvala za obisk v knežjem mestu!

Obisk Dijaške skupnosti Ljubljana v Celju

V ponedeljek, 18. 9. 2023, sta nas v Celju obiskala predsednik DSL, Miha Matičič in vodja DSL, Tjaž Črnčec. Popeljali smo ju po Celju, med drugim smo obiskali Stari grad Celje in staro mestno jedro. Prav je, da držimo dobre odnose s sosednjimi skupnostmi, hvala za obisk v knežjem mestu!

bottom of page