top of page

Je novo leto prineslo novo upanje tudi za mlade?

Mi maksimalno delamo na tem, da bi ga. Skupaj z drugimi študentskimi klubi, zvezami, organizacijami, društvi in interesnimi skupinami smo se lotili ozaveščanja o pomenu našega dela za mlade in širšo skupnost pod geslom “Pustite nam žareti”. Svoje poslanstvo bomo v svežem letu 2021 še naprej izpolnjevali z zagonom svojih mladih, zvedavih, aktivnih in idej polnih glav, delovnih rok in odprtih src.Nič kaj obetaven začetek in še bolj žalosten konec 2020 za študente, dijake ter ostale mlade


29. 12. 2020 je predstavništvo študentov bilo na sestanku pri predsedniku države, kjer so “predstavili slab socialni položaj mladih in pozvali k socialnemu dialogu” (ŠOS, 2020).


Kaj nas je sem pripeljalo? Predvsem skrb, če ne že kakšno globlje čustvo, izvirajoče iz strahu za našo prihodnost. Mladi smo temelj družbe, socialne razlike pa se med nami, namesto da bi se zmanjševale, le še povečujejo. Trend se slabša iz leta v leto, v lansko pa je ogromen udarec prinesla še epidemija s prvim in drugim valom ter ukrepi, ki so naš ekonomsko-socialni položaj dodatno poslabšali.


Študentska organizacija je stalno opozarjala, da študentje nismo slišani in kot zadnji poskus našega skupnega klica na pomoč naslovila na vlado RS 18 predlogov, ki so se nanašali tako na PKP-7 kot na siceršnje izboljšanje položaja študentov. Med vsemi ukrepi jim je uspelo doseči vključitev dijakov in študentov, ki delajo s COVID-10 bolniki, pa še ta se je zgodila brez socialnega dialoga z vlado RS. Zadnji paket ukrepov tako zanje predvideva 30 % višje plačilo za opravljeno delo, podobno kot zaposlenim. Med najbolj problematičnimi “spregledanimi” vsebinami je višina enotnega enkratnega dodatka, na katero opozarja tudi Zagovornik načela enakosti.


2021, pozor, prihajamo močnejši, glasnejši in še bolj žareči!


Študentski klubi smo skupaj z vsemi tudi neposredno “potegnili kratko” z omejevanjem sredstev, ki jih lahko uporabimo za lokalne projekte. Poudarjamo, da smo v službi lokalne skupnosti, osredotočamo se sicer na mlajšo ciljno populacijo, a naš končen cilj je bogatiti življenje vseh, ki jih naši dogodki pritegnejo in katerim naše delo tudi sicer bogati družbeno življenje. Še vedno delamo z enako intenziteto, le da so dogodki preseljeni na svetovni splet oz. njemu podobne varne digitalne oblike. Mladim in vsem ostalim zainteresiranim tako še vedno nudimo izobraževanja, e-druženja, delavnice, predavanja, pogovore in vse ostalo, kar je na daljavo z obstoječo tehnologijo mogoče izvesti. S tem skrbimo, da bi ostali povezani in enotni graditelji lastne prihodnosti z občutkom za sočloveka in skrbjo za skupnost.


Zaključek 2020 nam je res prinesel še zadnje udarce, po katerih se neomajno pobiramo vsi, ki svoje delo v študentskih klubih opravljamo z velikimi srci, lastnimi rokami in ozaveščenimi glavami. Hvaležni smo vaše podpore, ki jo še vedno lahko izkažete z izpolnitvijo obrazca.


Žarimo skupaj v novo leto!


Comments


bottom of page