top of page

Na kaj morate biti še posebej pozorni na razgovoru za delovno mesto

Razmere na trgu dela, ki jih predstavlja glavnina medijev, nam dajejo občutek, da moramo zgrabiti vsako priložnost za zaposlitev in ponižno sprejeti dobroto nekega delodajalca, ki nam je milostno namenil takšno ali drugačno obliko delovnega razmerja. Pa je to res? Strokovnjaki pravijo, da ni, saj je uspešno, produktivno in lojalno opravljanje nekega dela odvisno od tega, kako se tam počutimo. Zato moramo izbirati pametno in biti na razgovoru za delovno mesto še posebej pozorni na naslednje stvari…

Delovna klima in zadovoljstvo zaposlenih

Oči odprite, takoj ko vstopite v podjetje. Kako se počutijo ljudje, ki jih srečujete? Zaznavate ihto, negativen stres, celo anksioznost? Je okolje neurejeno in se ljudje prepirajo? Ali pa morda lahko brez problema rečete, da je očitno, da je za zaposlene dobro poskrbljeno, saj so nasmejani, drug z drugim sodelujejo in kljub gneči stresajo šale ter navdušeno diskutirajo svoje ideje? Dejstvo je namreč, da boste v primeru zaposlitve tam preživeli najmanj 40 ur tedensko, zato si morate sami sebe v tistem okolju predstavljati, preden podpišete pogodbo o delovnem razmerju.

Potencialni delodajalec vas je na razgovor povabil drugam

Kot posledica prve, je tale točka kar hendikep za vas kot iskalca zaposlitve. Jasno, če gre za prvi krog izbora preko kadrovske agencije, ne morete pričakovati ravno odprtih vrat njenega naročnika. Če pa vas je povabil neposredno direktor oz. kadrovnik samega podjetja, dobro premislite, zakaj in ali ima razlog, da kaj skriva. Seveda slednjega lahko ovržete, če je drugo lokacijo predlagal, ker je bližje vam in ker je ravno na poti. Zamislite pa se, če vas je kljub neposredni bližini podjetja povabil na kavo čez cesto. Če takrat ravno ne prenavljajo oz. ni cela firma pod ključem zaradi kolektivnega dopusta, morda ni vse tako, kot bi moralo biti …

Izmikanje konkretnim odgovorom

Kdaj bi lahko pričeli z delovnim razmerjem, kako je standardizirano delovno mesto, koliko znaša plača, ali lahko sam izbiraš datum dopusta (v dogovoru s sodelavci in vodstvom ter skladno z delovnimi plani) in kakšna je delovna oprema… vse to so vprašanja, ki jih morate odgovoriti, da boste imeli osnovno predstavo o svojem življenju po zaposlitvi. Če potem ko delodajalca že prepričate s svojimi kompetencami in je naklonjen temu, da vas vzame, postavite eno od zgornjih vprašanj, on pa zgroženo odvrne, da za to pa še ni čas, naj se vam prižge alarm. Očitno imate opravka z nekom, ki ni pripravljen podati jasnih pogojev dela, zato lahko nejasnost pričakujete tudi na drugih področjih.

Postavljanje seksističnih ali drugih neprimernih vprašanj

Ste na razgovoru za delo za polni delovni čas, delodajalec pa vas vpraša, če še imate študentsko napotnico. Očitno mu ni, da bi vas zaposlil in je samo vprašanje časa, kako dolgo bost lahko “vlekli” status, preden vam bo predlagal pogodbeno delo preko s. p.-ja ali drugo obliko prekarnega dela. Podobno neprimerna so vprašanja, namenjena ženskam: “Ali že imate otroke? Jih nameravate imeti? Koliko let še lahko računam, da ne boste zanosili?”

Poskusne naloge

V nekaterih poslih so poskusne naloge velik del prijav na delovno mesto (dostikrat že pred razgovorom). Prevečkrat se zgodi, da se oglas za delovno mesto objavi zgolj z namenom zbiranja idej, predlogov ali celo popolnih rešitev za določeno delovno nalogo. Tu pazite predvsem, da dobite naloge, ki jih je delodajalec že opravil sam (in vam jih je pripravljen pokazati). Pa še tu se pojavi vprašanje vrednotenja - če vi nekaj naredite drugače, morda celo tako, da se mu to zdi bolje in vas nato ne zaposli, preverite, kaj se je zgodilo in zakaj mesta niste dobili.

Vemo, da kakovostna delovna mesta pri nas ne rastejo ravno kot gobe po dežju oziroma če že, se skrivajo pod tistim najbolj pretanjenim jesenskim listjem, da jih je treba previdno odkriti. Kljub temu pa se zavedajmo, da s svojim obnašanjem pri iskanju zaposlitve vplivamo na celotno kulturo zaposlovanja in več kot nas bo zahtevalo realne delovne pogoje in optimalna delovna mesta, več možnosti bo, da se bodo takšna tudi začela ponujati. Imamo odlična podjetja, ki so pripravljena vlagati v zaposlene in se zavedajo pomembnosti njihovega potenciala, zato je za nas vse bolje, da iščemo prav takšna. Pa srečno!

Comentarios


bottom of page