top of page

Neformalno izobraževanje za boljše življenje

Nekaterih znanj ne moremo pridobiti v šoli ali na fakulteti. Vsaj ne kot del študijskih programov. Vendar pa je dejstvo, da v življenju potrebujemo še kaj drugega kot znanje, ki ga najdemo v učbenikih klasičnih predmetnikov, ki spremljajo našo formalno izobrazbo. Če nam ta prinese veščine in recepte, kako se lotiti različnih bodočih delovnih nalog, s katerimi se utegnemo srečati ob opravljanju svojega poklica, pa nam neformalno izobraževanje nudi še vse ostalo, kar potrebujemo, da bomo življenje lahko resnično živeli.

Ko rečemo “neformalno izobraževanje”, najprej pomislimo na različne tečaje, seminarje, delavnice, ki nam prinašajo sodobna znanja in sposobnosti za delo. Mi pa bi danes radi kakšno rekli na temo tistega izobraževanja, ki je pomembno za življenje. V tem hitro vrtečem se svetu namreč dostikrat pozabimo nase, na svoje zdravje in na dejavnike, ki nam ga pomagajo ohranjati - ali pa ga ogrožajo. Poglejmo si torej, kakšno in zakaj je neformalno izobraževanje življenjskega pomena.

Neformalno izobraževanje izboljšuje kakovost življenja

Vsakič ko v roke primete knjigo, na spletu pogledate “naredi sam” video ali se odločite, da boste šli na nek tečaj, v resnici naredite nekaj zase. Še posebej takrat, ko izberete tisto, kar vas veseli ali vam prija kot osebi in ne ker veste, da boste to potrebovali pri iskanju zaposlitve. Da bi lažje predstavili, kaj s tem menimo, smo pripravili nekaj konkretnih primerov veščin, ki jih je dobro obvladati ter z njimi povezane načine neformalnega izobraževanja, ki nam lahko pomagajo izboljšati kakovost življenja.

1. Sproščanje

Naj bo v obliki joge, meditacije, tehnike dihanja ali kakšne druge oblike vam ljubega načina. Da se znate sprostiti, vam bo prišlo še kako prav v najbolj napetih življenjskih trenutkih. Skrbi so namreč tisto, kar nam otežuje in krajša življenje, pravijo, zato je dobro, da jih znamo dati na stran.

2. Gibanje

Ste prepričani, da pravilno tečete, sedite, hodite? To so osnovne oblike gibanja, ki so jih z evolucijo skazile človeške navade. Malokdo dandanes še ve, kaj je pravilna drža in kako se gibati, da bi pri tem telo krepili, ne pa zgolj utrujali. Videi o raznih telovadnih vajah, šoli teka, pravilnem raztezanju in drugi podobni “DIY”-i se najdejo že na skoraj vsakem družbenem omrežju.

3. Pogovor

Se vam kdaj zdi, da ste sami na svetu in vas nihče ne sliši? Ne boste verjeli, ampak niste edini. Včasih pogovor in pivo s prijatelji pač ni dovolj. Zato se je včasih pametno udeležiti kakšne debate ali pa celo iti na kak posvet s strokovnjaki, ki se ukvarjajo s tem. Naučimo se lahko, kako komunicirati, kaj morda pri sebi spremeniti in vpeljati kakšne nove vzorce komunikacije ter samega načina procesiranja informacij, da bi se počutili bolje v lastni koži.

To so le nekateri primeri neformalnega izobraževanja, ki nam lahko pomagajo biti boljši ljudje in živeti bolj polno ter srečno življenje. Bistvo pa je, da vsak lahko najde nekaj zase in si vzame čas, da se temu tudi posveti. Morda se ne bo poznalo na bančnem računu, se bo pa na zdravju in ljubezni do življenja. Imejmo se radi! :)

Comments


bottom of page