top of page

Oddajmo podporo novemu študentskemu zakonu

Študentski klubi po vsej Slovenijo podpiramo predlog novega študentskega zakona. Izkoristi priložnost in ga z nekaj kliki podpri tudi ti!


Vir slike: Unsplash


Čedalje višji življenjski stroški bivanja, prehrane in prevoza, na drugi strani pa neusklajene štipendije in subvencije ustvarjajo finančni primanjkljaj, ki predstavlja oviro za doseganje visoke izobrazbe in boljše zaposlitve mladih. Študentska organizacija Slovenije je zato pripravila temeljit predlog spremembe Zakona za urejanje položaja študentov, s katerim bi lahko dosegli prilagoditev in uskladitev študentskih socialnih transferjev in drugih pomanjkljivosti trenutne zakonodaje. 


ZUPŠ-2 bi prinesel naslednje uskladitve in prilagoditve za večjo dostopnost študija


Če bo vlada sprejela predloge in spremembe, ki jih še ni zajel ZUPŠ-1, si lahko obetamo kar nekaj izboljšav na področju študentske sociale, zdravstva in drugje. Študentska prehrana je še vedno neusklajena z obljubami iz januarja 2023, zato je v predlog zakona zapisan dvig na 5,17 evra. Poleg tega bi bilo potrebno povečati tudi dostopnost študentske prehrane z možnostjo koriščenja subvencije skozi ves dan in vse dni v tednu skozi vse leto. Podobno predlog pričakuje uskladitev minimalne študentske postavke. Uskladitev števila mesečnih ur v preračunu minimalne urne postavke bi morala torej prinesti dvig na 7,58 evrov bruto. 


Na področju subvencioniranega prevoza je še vedno cilj doseči brezplačno uporabo javnega potniškega prometa za dijake in študente. SOŠ meni, da bi s tem povečali uporabo javnih prevoznih sredstev pri nas. Še dodatno pa bi dijakom zaključnih letnikov omogočili uporabo vozovnice že septembra pred začetkom prvega študijskega leta, s čimer bi jim oljšali pripravo na študij (iskanje bivališča, urejanje formalnosti …). Študentsko bivanje še vedno predstavlja pereč problem pri nas. Primanjkljaj študentskih postelj je glavna srž problema, a kljub temu bi morali subvencionirano bivanje omogočiti tudi tujim študentom. 


Poleg naštetih, nov predlog ZUPŠ-2 zajema še področja visokega šolstva, študentskega zdravstva, štipendiranja, družinskih pokojnin in tujih študentov. Vse si lahko ogledaš v spletni objavi.


Čas je za posodobitev Zakona za urejanje položaja študentov 


Študentsko življenje, kot ga poznamo v Sloveniji, ni samo po sebi umevno. Za študij, za katerim ne ostanejo leta odplačevanja kreditov (kot so tega vajeni marsikje po svetu) in študentska sociala, ki podpira mlade na poti do izobrazbe, se je potrebno stalno boriti. Urejanje položaja študentov je glavna skrb študentskih organizacij, njihovo delo pa moramo podpreti tudi neposredni deležniki. Združene moči in glasovi vseh nas so potrebni za doseganje sistemskih sprememb, zato tudi ti podpri nov Zakon za urejanje položaja študentov.

Comments


bottom of page