top of page

Sodobne diete, debelost in podhranjenost

Če tudi vi sledite eni od ekstremnih diet, ki jih priporočajo vaši fitnes trenerji, je morda čas, da preverite še drugo plat…


Vir slike: Unsplash


Dandanes kljub večletnemu trendu tako “strokovnjakov” za shujševalno prehrano na eni kot zdravnikov in s formalno izobrazbo usposobljenih dietetikov na drugi strani, še vedno prihaja do polarizacije informacij o zdravi prehrani. Ljudje različnih starosti se zaradi nezadovoljstva ob pogledu v ogledalo zatekajo k raznim ekstremom, ki jim obljubljajo enostavno odpravo maščob in obliko telesa, ki so si jo vedno želeli.


Debelost in podhranjenost z roko v roki


Nezdrave prehranjevalne navade običajno izhajajo iz neustreznega dojemanja hranil in njihovega vnosa ali pa tudi neustreznega odnosa do nje, kot sta na primer kaznovanje ali nagrajevanje s hrano. Vzgibi, iz katerih delujemo, so lahko privzgojeni ali priučeni že v mladosti, lahko pa se jih navzamemo v želji po lepšem izgledu. A tudi če se nam zdi, da je naše telo na določenih delih še vedno preveč “obloženo”, moramo biti pozorni, da mu ne vzamemo tistega, kar resnično potrebuje.


Ali veste, da so tudi prekomerno težki ljudje lahko podhranjeni? Pravzaprav je to že pravilo. Običajno namreč odvečne kilograme “pridelamo” predvsem s hrano, ki je polna energije, a ne vsebuje hranil. Poseganje po sladkih, škrobnatih (sestavljeni iz enostavno razgradljivih ogljikovih hidratov) in z maščobo bogatih živilih bo prineslo številne “kalorije”, ki se bodo skladiščile v naših telesih. Po drugi strani pa bomo z zanemarjanjem živil, ki vsebujejo vitamine, minerale, vlaknine, beljakovine in druga hranila, kmalu podhranjeni, brez energije in se bomo počutili še slabše.


Kaj sploh pomeni uravnotežena prehrana?


Pravzaprav vsi poznamo osnove prehranske piramide. Največji delež dnevno zaužitih živil bi moral izhajati iz zelenjavno-sadnega nabora. Sledijo škrobnata živila, ki pa naj bodo čim bolj “polnovredna” (polnozrnata, neoluščena …). Naslednja skupina zajema ribe, meso, mlečne izdelke, pri katerih posegamo po čim manj predelanih in takšnih, ki poleg kakovostnih beljakovin vsebujejo zdrave maščobe. V manjših količinah uživamo pretežno maščobna živila, kot so oreščki, olja, maslo … Sladice, sladke pijače in slane prigrizke pa bi morali uživati čim bolj redko - še bolje bi bilo, če bi jih iz jedilnika popolnoma izpustili. NIJZ sodobno prehransko piramido dopolnjuje še z dvema temeljema

  1. z gibanjem in športno dejavnostjo in

  2. zadostno količino nesladkanih pijač; čajem in vodo, tudi mineralno, brez dodanega sladkorja.

Dejstvo je, da človek potrebuje hrano iz vseh naštetih skupin (razen najvišje v piramidi), a vendar se razmerja in količine razlikujejo glede na naš vsakdanjik, genetske predispozicije, pa tudi morebitne zdravstvene težave ali bolezni. Pravzaprav bi moral vsak najti svoje ravnotežje, jesti v zmernih količinah in večkrat dnevno, v primeru resnejših težav pa se obrniti na resničnega strokovnjaka in ne na prvo rešilno bilko, ki se mu prikaže med reklamami na družbenem omrežju. Zato bodite pozorni; vsaka dieta ni nujno zdrava in vsak prehranski nasvet ni nujno strokoven.


Comments


bottom of page