top of page

Solarni maksimum in polarni sij

Sonce ima naraven 11-letni cikel, v katerem se zvrstijo vse faze od največje do najmanjše aktivnosti kot posledici izmenjav energije med magnetnimi polji sonca. Trenutno se bližamo solarnemu maksimumu, ki tudi k nam prinaša čudovit pojav, imenovan polarni ali severni sij.

Vir slike: Unsplash


Družbena omrežja so prejšnji teden poplavile fotografije severnega sija, videnega tudi v Sloveniji. Mnogi so navdušeno objavljali čudovite barve neba, ki so se razprostirale v večernih urah.


Kaj sploh je severni sij?


Čudovite barve na nočnem nebu, ki jih običajno lahko opazujemo le v severnejših državah, so pravzaprav posledice geomagnetnih neviht. Dan Riskin iz Novic CTV ta pojav pojasnjuje kot Zemljino uničevanje intenzivnih sončnih žarkov, ki bi sicer lahko škodovali Zemlji. Večje kot so te nevihte, intenzivnejša je igra svetlobe, ki jo lahko že od začetka novembra opazimo tudi vse do južnih predelov evropskega prostora.


Za vse, željne poglobljenega znanja in razumevanja, je Fiziko polarnega sija pojasnil David Tegeltija s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Njegov članek iz znanstvene revije Martika št. 9, l. 2022 pa si lahko preberete in ogledate prosto na spletu.


Pri nas severni sij množično viden 5. novembra


Popraznična nedelja je tudi Slovenijo presenetila z izjemno auroro borealis, ki so jo 5. novembra 2023 mnogi opazili na našem nebu (Siol). Strokovnjaki pravijo, da se bo pojav še ponavljal v tem in naslednjem letu. Prav tako pa poudarjajo, da je obnašanje sonca nepredvidljivo in da so pojavi ocenjeni glede na dosedanjo statistiko dogajanja v vesolju in posledično na našem nebu.


Solarni maksimum lahko pričakujemo še med januarjem in oktobrom 2024


Guardian pravi tudi, da bo priložnost za ogled izjemnih predstav severnega sija, ki bodo vidne vse do južnejših delov Evrope, trajala še v letu 2024. Pred desetimi leti, ko je potekal zadnji solarni maksimum pred aktualnim, se je ohranilo veliko energije, saj je takrat bila sončna aktivnost šibkejša. Ta se bo najverjetneje sedaj izrazila z izjemno močjo, ki smo ji nazadnje na Zemlji bili priča skoraj 20 let nazaj. Obstaja torej velika možnost, da bomo ob tokratnem sončevem maksimumu severnemu siju priča tudi sami. Vsem foto-lovcem severnih sijev želimo obilo sreče in dobro luč!
Comments


bottom of page