top of page

Kaj se zgodi s študentskimi pravicami po 26. letu?

Študentje po slovenski zakonodaji s šestindvajsetim letom starosti izgubimo nekatere pravice. Čeprav status obdržimo in s tem tudi določene subvencije in podobne študijske spodbude, pa moramo biti pozorni predvsem na ureditev zdravstvenega zavarovanja in obračun dohodnine.

Vir slike: Unsplash


Vsi slovenski študenti se zavedamo “magične” meje 26 let, ko se študentsko življenje razblini in nam tudi formalne okoliščine dajo brco v tazadnjo, naj si končno najdemo kakšno delo in nehamo s študijem. Seveda bi to bilo idealno, a vendar ima vsako življenjsko obdobje, tudi študijsko, dostikrat vsaj toliko pravil kot izjem; včasih je potrebno zaradi premalo sredstev v primerjavi z visokimi življenjskimi stroški poiskati delo, ki prekine ali odloži študij, včasih se zgodi kaj nepredvidenega, kot so izzivi, povezani s koronavirusom ali pa pride do kakšnega drugega razloga za zamik. Tako se lahko obdobje do zaključka študija podaljša čez zakonsko opredeljeno starost, na katero so vezane določene pravice.


Po 26. letu je delo na napotnico obdavčeno pod drugačnimi pogoji


Kot navaja ŠOS, je študentsko delo še vedno omogočeno študentom, starejšim od 26 let, ki izponjujejo pogoje za izdajo študentske napotnice. Morajo torej imeti veljaven status študenta, kar v splošnem pomeni: biti vpisani na eno od fakultet, kar dokazujejo s potrdilom o vpisu. Poleg tega pa ne smejo biti zaposleni, samozaposleni ali drugače v delovnem razmerju, ki bi izključevalo možnost izdaje napotnice.


Pomembna sprememba pa je, da se iz študentskega zaslužka dohodnina trga že pri nižjih vrednostih napotnice, torej že od 107,3 evra naprej se iz naslova dohodnine izplača 22,5 % akontacije. Pri letnem osebnem obračunu pa se v primeru presežka vplačane akontacije, ta vrne študentu podobno kot ostalim dohodninsko obvezanim državljanom na osebni račun.


Zdravstveno zavarovanje po 26. letu študent uredi sam


Vsak študent, kateremu se je obvezno zdravstveno zavarovanje prej plačevalo kot zavarovancu družinskemu članu, dodatno pa ni bilo potrebno, saj zdravstvene storitve v celoti krije prvo. Po dopolnjenem 26. letu pa si študent zdravstveno zavarovanje uredi sam. To je praviloma samoplačniško, v primeru izpolnjevanje pogojev pridobitve socialne pomoči pa se lahko zavaruje tudi kot občan. Pri tem mu osnovno in dodatno zdravstveno zavarovanje krije občina, kjer ima prijavljeno stalno prebivališče (ŠOS).


Kaj pa ostale pravice?


Dobra novica za vse študente, ki so že dopolnili 26 let, je, da ostale pravice iz naslova statusa študenta ostajajo. Seveda, če ni zaposlen, samozaposlen (itd.) in izpolnjuje tudi ostale pogoje za uveljavljanje vsake izmed njih. Sem sodijo pravice do subvencionirane prehrane, prevoza, bivanja v študentskem domu in pridobitev državne štipendije. Če so študentje vpisani na študijski program pred dopolnjenim 26. letom, pa se jim priznava tudi študentska posebna olajšava za dohodnino.


Podrobnejše informacije vam nudi tudi študentska svetovalnica.


Comentários


bottom of page