top of page

Pogostejše samotestiranje še omogoča študij na fakultetah

Tudi letošnji začetek študijskega leta je bil nezanesljiv v smislu možnosti udeležbe pri študijskem procesu na samih izobraževalnih institucijah. Za zdaj ukrepi slednjega še dopuščajo ob upoštevanju podobnih pogojev, kot veljajo tudi v ostalih vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Vir slike: Unsplash


Za fizično prisotnost pri študijskem procesu še vedno pogoj PCT


Študija na daljavo zaenkrat še ni med ukrepi za obvladovanje epidemije. Študentje še vedno za prisotnost pri študijskem procesu na fakulteti ali povezani organizaciji morajo dokazovati izpolnjevanje pogoja PCT. Necepljeni in nepreboleli se pred vstopom samotestirajo v samih visokošolskih zavodih, in sicer v posebej za to namenjenih prostorih ter po protokolih, ki jim jih omogočajo fakultete.


ŠOS se je že konec oktobra odzvala na komentar direktorja NIJZ v zvezi v vplivom študentskega življenja na stanje epidemije


Večkrat smo že slišali namige, komentarje in opazke, da smo prav študentje krivi za pospeševanje širjenja epidemije. Tudi to jesen bi naj bil to razlog, da se selektivno “zapre” le visoko šolstvo. Čeprav sta se MIZŠ in MZ pred pričetkom študijskega leta strinjala, da bi moralo v primeru zaostrovanja ukrepov uvesti le pogostejše testiranje, ne pa ponovna uvedba študija na daljavo. Dogovor je bil kljub hitremu širjenju okužb za zdaj s strani NIJZ upoštevan, saj za zdaj še vedno veljajo pogoji PCT, pri čemer se samotestiranja izvaja na sedežu izobraževalnih institucij.


Študentje in zaposleni na fakultetah naredijo, kar je v njihovi moči, na odločbe se čaka predolgo


Izpolnjevanje pogoja PCT se na fakultetah izvaja dosledno, pozivi, strokovna pojasnila in odgovori, ki so jih različne organizacije namenile študentom pa so popešili tudi cepljenje. Zaposleni na fakultetah UL bi naj verjetno dosegali kar 95-odstotno precepljenost, prav tako bi naj bili glede na raziskavo z anketami bili kot družbena skupina nadpovprečno precepljeni tudi študentje. Tako navaja ŠOS, ki je v objavi opozoril tudi na problematiko vročanja odločb.


Čeprav se vodijo natančne evidence prisotnosti v posameznih študijskih skupinah in pri posameznih predavanjih, vajah in drugih aktivnostih ter se informacija ob pozitivni okužbi skupaj s seznamom stikov na fakulteti predloži NIJZ, je ŠOS ugotavljal, da na to informiranje ni bilo odziva. Karantenske odločbe in z njimi povezani bolniški staleži pa niso v pristojnosti fakultet in zato kljub stiku morebiti okuženi pedagoški delavec ostane v delovnem procesu, razen če se odloči koristiti letni dopust, “ki pa služi nečemu drugemu”, kot je še zapisal ŠOS.


Naj študij ostane fizično dostopen


Res je, da lahko študentje pomembno pripomoremo k zajezitvi epidemije in prepričani smo, da se tudi trudimo delovati po svojih zmožnostih, ko nam je to omogočeno. Zato upamo, da bo študijski proces, čeprav pod pogoji ukrepov tez njimi povezanih izzivov, ostal fizično dostopen za vse in da nam bodo slabosti študija na daljavo tokrat prihranjene.

Comentários


bottom of page