top of page

Tudi v naslednji semester pripravljeni za študij na daljavo

Izpitno obdobje se končuje, drugi semester še ne kaže vrnitve v “normalno” obliko študija. Nekateri pravijo, da bi to, kar smo letos doživeli eni v obliki oddaljenosti in deprivacije medsebojnih stikov, drugi pa s preobremenitvami, izgleda kot nekaj, na kar bi se morali navaditi. Čeprav to ni možno v vseh strokah, se v nekaterih primerih res lahko prilagodimo. Da nam bo lažje, smo skupaj povzeli nekaj dobrih praks študija na daljavo in vam jih predstavljamo v tem prispevku.


Vir slike: Unsplash


Študij na daljavo je v tem trenutku bolj ali manj priljubljena realnost večine sveta


Zato tudi raziskave, dobre prakse, nasveti in podpora za čim učinkovitejša video predavanja, povečanje individualnih zadolžitev in samostojnega dela ter izobraževanje na daljavo nasploh, prihajajo od povsod. Unesco je za šolajoče se, njihove učitelje, profesorje in starše, tudi odprl možnosti delitve lastne izkušnje preko videoposnetka.


Učno e-okolje lajša posledice fizične oddaljenosti


Že prej smo študenti imeli bogate dostope do študijskih e-gradiv. Aktualne raziskave, članki in drugi znanstveno-strokovni prispevki so za nas takorekoč bili na dosegu roke, za večino preko VPN povezav. Če si jih nismo imeli nameščenih prej, je bil sedaj zadnji čas, da to storimo.


Knjižnice so dodatno posodobile in uredile oddaljene dostope, NUK v Ljubljani članom gradivo pošlje brezplačno. Strukture izobraževalnih načrtov, predavanja in navodila za samostojno delo smo v večini tudi imeli že prej na raznih digitalnih platformah. Danes je še bolj pomembno, da jih dejansko uporabljamo.


Bistveno pa je, da smo pripravljeni tudi sami


Najti pravo motivacijo, biti na e-predavanju enako “prisotni” kot če bi sedeli na fakulteti v predavalnici in ostati zbrani kljub številnim domačim motilcem, ni enostavno. Zato nekaj hitrih nasvetov, ki se jih enostavno držite, da boste pripravljeni na še en semester študija na daljavo:

  • izberite in uredite si primerno domače študijsko okolje (namesto v postelji ali drugem udobnem prostoru, le sedite za pisalno mizo),

  • družinskim članom in drugim sostanovalcem povejte, kdaj potrebujete čas za študij ter se dogovorite za primerne kompromise,

  • sledite glavnim motivacijskim faktorjem: osredotočite se, najdite nekaj zanimivega zase, umaknite motilce (dajte tudi telefon na tiho in na stran, ugasnite ostale računalniške aplikacije), postavite si realne cilje in se ob doseganju nagradite s sprehodom, gledanjem najljubše oddaje ali drugo aktivnostjo, ki jo imate radi.


Čeprav pripravljeni, še vedno verjamemo, da študij na daljavo ne bo postal naša dolgoročna realnost


Nekateri študijski programi na daljavo potekajo že več let. Res je to v določenih strokah mogoče, a vendar v drugih pač ni. Da se pripravimo na določene poklice, nujno potrebujemo stik z realno prakso. Od tega ne moremo odstopiti ne študenti, ne naši profesorji in mentorji, niti akademska stroka. Trdno torej verjamemo, da se bo za vrnitev v prave študijske klopi, študijske laboratorije in na teren kmalu našla razumna rešitev kljub nadaljevanju epidemije v letošnji poletni semester.


Comments


bottom of page