top of page

Vrnimo se h kulturi za kulturni praznik

Beseda kultura ima številne pomene. Lahko pomeni lepo obnašanje ali pa obnašanje nasploh. Lahko pomeni le tiste, najbolj fine zadeve, lahko pa pomeni tudi vse, kar smo skozi leta iz roda v rod prenašali posamezniki večje družbene skupine, kot je narod, država ali pa kaj tretjega … A če omenimo kulturo v kontekstu tiste, ki prinaša prijetno, poučno in koristno, govorimo o kulturni češnji na torti, ki nas navdihuje in razveseljuje ob posebnih priložnostih, čeprav bi bilo prav, da bi nas v našem vsakdanu.

Kultura nas spremlja skozi vso zgodovino slovenstva ...

Bliža se 8. februar, slovenski kulturni praznik. Čas, ko se kar spodobi, da se malo ozremo nazaj, se pobrigamo za svoje korenine in se poglobimo v tisto, kar nas dela takšne, kot smo. Kajti čeprav naša država še tretje okrogle obletnice ni dočakala, slovenska kultura sega že daleč nazaj v 6. stoletje, ko so se iz območja Karpatov Slovani preselili na območje današnje Slovenije in stoletje kasneje na našem ozemlju ustanovili najstarejšo znano slovansko državo, kneževino Karantanijo.

Čeprav smo v naslednjih letih Slovenci pridno hlapčevali pod drugimi vladavinami, pa naše kulture to ni ustavilo - že v srednjem veku so nastali prvi zapisi v takratni slovenščini; brižinski spomeniki, kaj kmalu kasneje pa je Trubar z reformacijo prinesel Katekizem in Abecednik in tako postavil temelj naši pisani besedi.

Od takrat je šlo le še navzgor - pisana, peta, govorjena beseda, pripoved v sliki in zvoku, zabeležena in predana skozi mnoge umetnine in medije, se je bohotila vse do danes. Avtorje dobro poznamo že iz šole, prav tako njihove storitve. In prihaja čas, ko jih bomo lahko ponovno spoznali.

Kulturni praznik - priložnost, da se s kulturo ponovno zbližamo

Srečo imamo, da je pri nas kultura tako močno razvita (in tudi institucionalno podprta), da si 8. februarja lahko brezplačno ogledamo mnoge muzeje in galerije, na voljo pa bodo tudi posebna vodenja. Večina muzejev in galerij za praznik omogoča nekaj brezplačnega programa v obliki samostojnih ali vodenih ogledov. Če bomo v domačem Knežjem mestu ali pa v svojem študijskem središču, kjer se pridno pripravljamo na izpite, se splača vzeti kakšno uro ali kar dan, da se malo sprostimo tudi na kulturen način.

In čeprav vemo, da kultura pri nas ni vezana samo na Prešerna in njegovo Zdravljico, bomo KŠOC ta veliki dan proslavili prav v njegovo čast. Vabljeni tudi vi! Po celem dnevu ogledov bo prijalo sesti in skupaj prisluhniti našemu pesniku v interpretaciji igre, ki jo pripravljamo posebej za vas. Kajne?

Comentários


bottom of page