top of page

Kaj nam bo v 2024 prinesla študentska sociala?

Dvig minimalne študentske urne postavke, večja subvencija za prehrano, spremembe pri dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju in vse ostalo, kar nas v okviru študentske sociale čaka v novem letu.


Vir slike: Unsplash


Subvencionirana prehrana

Usklajevanje subvencije za študentski obrok traja že nekaj časa. Predlog ŠOS za dvig subvencije v tem letu na 4,5 evra, žal ni bil upoštevan. Lahko višjo subvencijo pričakujemo v naslednjem letu? Subvencija študentskega obroka, ki jo lahko pričakujemo v 2024, bo 3,95 evra (od marca letos znaša 3,86 evra).


Minimalna urna postavka za študente

Vsakoletna uskladitev minimalne plače vpliva tudi na minimalno urno postavko za študente, ki opravljajo delo preko napotnice. Trenutno je minimalna urna postavka 5,85 evra neto oz. 6,92 bruto. Povišanje, ki si ga lahko obetamo z naslednjim letom, bo predvidoma znano do konca januarja.


Subvencioniran prevoz in bivanje

Morebitne spremembe pri nakupu subvencionirane vozovnice za dijake in študente niso predmet zaključka koledarskega, temveč šolskega oz. študijskega leta. Zato na tem področju za zdaj ne pričakujemo sprememb. Podobno velja tudi za subvencionirano bivanje, za katerega lahko naslednji redni razpis pričakujemo v poletnih mesecih.


Državna in Zoisova štipendija

Ena od boljših novic, ki jih prinaša novo leto, je združevanje državne in Zoisove štipendije, katerih prejemanje se je do sedaj izključevalo. Več preverite v enem naših zadnjih prispevkov.


Dohodnina

Letna odmera dohodnine študentom, ki opravljajo študentsko delo ali prejemajo druga sredstva, tudi letos ne uide. Kaj bo tokrat novega? Za študente, ki vas starši skozi vse leto uveljavljajo kot vzdrževanega člana, sprememb ni. Meja za posebno olajšavo ostaja 4.698 evrov bruto (3.969,81 evrov neto). Pozor pa vsi, ki vas starši ne vključujejo v svojo olajšavo. Skupen bruto znesek, ki se odšteje od dohodninske osnove, bo za mlajše od 28 let znašal 14.216 evrov bruto (lani 12.684), za starejše od 26 let pa 12.391 evrov (11.055 evrov lani). Več preverite s pomočjo izračuna na portalu e-študent ali na strani FURS-a


Zdravstveno zavarovanje

Splošna sprememba v plačevanju zdravstvenega zavarovanja za državljane RS bo vplivala tudi na študente. Predvsem je pomembna za tiste, ki si zdravstveno zavarovanje plačujejo sami. Do konca leta ste si zavarovanje morali urediti še “po starem”. Ko bo v veljavo stopil nov zakon, bodite pozorni in poskrbite, da boste komercialnim zavarovalnicam svojo zadnjo položnico za dopolnilno zavarovanje plačali za december, za januar pa vam to ni več potrebno.

Comments


bottom of page