top of page

Študij v tujini za samostojnost in širši pogled na svet

Tega ne smeš zamuditi! Reče praktično vsak, ki pride s študijske izmenjave. Izkušnja, ki jo prinese študij v tujini, je nekaj, kar se res splača izkoristiti.

Vir slike: Unsplash


Izjemna priložnost, ki jo prinašajo spodbude študijske mobilnosti med partnerskimi univerzami, je tisto, česar se nekateri študentje bojijo, drugim je zanjo vseeno, veliko pa jih komaj čaka, da se podajo v novo okolje, v katerem bodo spoznali plati sebe, ki jih doma niso mogli izbezati na plan. Svoboda, ki jo prinaša bivanje v drugi državi (berite: res daleč od doma), je nekaj posebnega in pomeni obilo zabave. Po drugi strani pa prinaša tudi odgovornost, da se vključimo v novo kulturo in prvič poskrbimo zase samostojno.


Biti študent na izmenjavi je v marsikaterem pogledu drugače kot študirati v Sloveniji


Najprej zato, ker vsi študijski sistemi niso enaki. Programi so seveda ovrednoteni primerljivo, a to ne pomeni, da je popolnoma enak tudi način dela in preverjanja znanja. Naj vam namignemo; marsikateri izpit na izmenjavi je dosti lažje opraviti kot na matični fakulteti. ;)


Ampak enostavnejše opravljanje izpitov naj ne bo glavni razlog, da se podate na pot! Najpomembneje je, da greste v novo okolje, kjer ne spoznate le lokalne kulture, običajev, jezika … temveč se tudi verjetno prvič srečate s čisto posebnim načinom življenja, ki ga prinašajo skupnosti študentov iz tujine, za katere skrbijo posebne organizacije. Tematski večeri, žuri do jutranjih ur, skupinske priprave na izpite … vse to spodbuja oblikovanje majhnih mednarodnih skupnosti, ki sobivajo v študentskih kampusih. Pravzaprav mnogokrat “Erasmus” prijatelji postanejo nadomestna družina za obdobje semestra ali dveh, ki jih preživimo z njimi.


Poleg tega, da se lahko z mladimi iz vseh držav in kontinentov povežete na sami lokaciji študija, lahko tudi še kam odpotujete. Še ena prednost študija v velikih mestih so ugodne letalske karte, ki jih dobite za nizkocenovne polete največjih mednarodnih letališč. Sploh študenti z drugih kontinentov, ki pridejo v Evropo, si radi privoščijo več skokov v ostala velika mesta, da bi od svoje izmenjave odnesli res največ.


Prava kombinacija priložnosti in odgovornosti za popotnico v samostojnost


Majhnost Slovenije je sicer prednost, saj si lahko iz enega na drugem koncu v le nekaj urah ob relativno nizkih stroških. A vendar po drugi strani prinaša ta “minus”, da mnogi študenti pred izmenjavo še nismo živeli in študirali tako daleč, da se ne bi mogli praktično vsak vikend vrniti domov. Čeprav torej delovni del tedna preživimo zase, še vedno ni mogoče reči, da smo popolnoma na svojem. Dokler starši perejo perilo in zalagajo hladilnik, pravzaprav res ne moremo reči, da smo pripravljeni na samostojnost, kajne?


Ko se enkrat znajdemo v tuji državi z enim ali dvema kosoma prtljage, pred vrati sobe, v kateri bomo prvič srečali svojega novega cimra ali cimro, ki morda govori angleško, morda pa tudi ne, gre zares. To je trenutek, ko se zavemo, da je trdnost karakterja tisto, kar nas bo pripeljalo do cilja. Konec semestra bo namreč še vedno potrebno dokazati, da smo opravili obveznosti, ki jih zahteva pogodba o izmenjavi. Ali nam bo torej uspelo skozi mnoge žure, dogodivščine, pa tudi ljubezenske zaplete in razplete, svojo Erasmus izkušnjo uspešno uravnovestiti tudi s pridobivanjem znanja in nenazadnje kreditnih točk. Ste se že odločili sprejeti ta izziv? Potem preverite razpise, izberite ciljno državo in se dobro pripravite za skok na izmenjavo!


Comments


bottom of page