top of page

Strateški študijski predlogi za negotov semester

Smo pripravljeni na novo študijsko leto? Po izkušnji zadnjega bi rekli, da popolnoma ne moremo nikoli biti pripravljeni, lahko pa poskusimo čim bolje načrtovati, kar lahko in to tudi po svojim močeh izvesti. Da bi strategijo lažje dodelali, si oglejmo nekaj predlogov izkušenih uspešnih študentov, s katerim bo planiranje negotovega študijskega leta še lažje.

Vir slike: Unsplash.


1. Obiskujmo predavanja, vaj in ostale kontaktne ure.


Morda se zdi neverjetno ali celo nepomembno, da si predavatelji, ki so dostikrat tudi nosilci in ocenjevalci študijskih vsebin, zapomnijo obraze. Vendar mnogi pravijo, da si jih. In če jim ti ostanejo v dobrem spominu, to kaj lahko vpliva tudi na oceno. Zakaj torej ne bi malo stisnili zob (in mask) ter se udeležili vseh predavanj na fakulteti, tudi neobveznih, dokler je to v tekočem semestru to sploh še mogoče? Glede na trend razvoja javnega življenja bomo verjetno tako vsak čas pristali vsak za svojim računalnikom.


2. Delajmo sproti, vse, kar je mogoče.


Ne le obvezne domače naloge, ki smo jih tudi že popolnoma vajeni. Velikokrat nas profesorji že od začetka semestra spodbujajo, da se čim prej lotimo seminarskih oziroma zaključnih nalog (ki so dostikrat pogoj za izpit, včasih pa ga celo nadomestijo). Izberimo si torej svoje naslove, poskušajmo najti primerno literaturo in si zagotoviti datum morebitne predstavitve, ki ga bomo lahko enostavno vključili v svoj načrt.


3. Vedno bodimo pripravljeni na delo na daljavo.


Računalnik, slušalke, mikrofon, kamera … vse to so pripomočki, ki so nam danes samoumevni. Vseeno pa preverimo, če vse deluje, kot je treba. Sploh, če bomo v tem letu zagovarjali svoje zaključno delo. Prav tako si zagotovimo svoj dostop preko formalnih e-naslovov, ki nam jih dodeli univerza, si po potrebi uredimo varne oddaljene povezave in preverimo varnost ter delovanje aplikacij in platform, ki jih bomo verjetno potrebovali, če nas razmere zopet zaprejo med štiri stene.


4. Na referatu skušamo pustiti dober prvi vtis.


Ne se že prvič skregati na referatu, ker to lahko pomeni neprijetnosti vse do zaključka študija. Skušajmo razumeti, da so tako zaposleni za okencem ali v pisarni podvrženi enakim postopkom kot mi sami, le da jih morajo še uveljavljati in voditi (ne glede na to, kako nesmiselni se jim lahko zdimo). Sploh ko bomo kaj potrebovali, nas bo veliko raje podprla oseba, ki si nas bo zapomnila po prijetnem odnosu.


5. Spoznajmo sošolce in se dogovorimo za sodelovanje.


V tekmovalnem svetu tudi študenti čedalje manj sodelujemo, posojamo zapiske, si pomagamo pri poročilih, seminarskih nalogah ali drugih obveznostih. Verjamemo, da nam je lanska “kriza” vsem pokazala, da je treba stopiti skupaj. Zmoremo? Če ja, se organizirajmo kar sami in ne čakajmo, da nas k skupinskemu delu usmerijo profesorji. Kaj kmalu bomo ugotovili, da je skupinsko lažje uspešno opraviti (še en) letnik študija


Comments


bottom of page